Kako po veliki potrebi pravilno uporabiti toaletni papir (ker to morda že ves čas delate narobe)

Kako po veliki potrebi pravilno uporabiti toaletni papir (ker to morda že ves čas delate narobe) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 7. 2022

Vsi opravljamo veliko potrebo, toda (kot kaže) vsi toaletnega papirja po tem ne uporabljajo pravilno. Tu so nasveti stroke in razlogi, zakaj je temu pravzaprav treba posvetiti več pozornosti. 

Ljudje zelo neradi govorimo o določenih navadah ali zdravstvenih težavah, zlasti tistih, ki prizadevajo področje znotraj spodnjic. O pravilni (ali nepravilni) uporabi toaletnega papirja pa pravzaprav večina niti ne razmišlja, saj se zdi ta precej osnovna veščina – vse dokler se morda ne pojavijo težave. 

Zakaj je to tako pomembno in kaj morate vedeti o najbolj zdravem načinu brisanja zadnjice po odvajanju blata? 

Profimedia
Po odvajanju blata se je treba brisati od spredaj proti zadnjični odprtini, piše na strani naša lekarna Mateja Velnar, mag. farm.

To pa je še zlasti pomembno za ženske! Tako se zmanjša možnost širjenja bakterij iz anusa v nožnico in sečnico ter preprečuje kandidiazo, bakterijsko vaginozo ter druge intimne težave. Medtem ko za moške smer brisanja ni tako pomembna.

Je pri tem bolje sedeti ali stati? Gastroenterolog dr. Niket Sonpal meni, da gre načeloma za povsem osebno odločitev. Vendar pa je ob sedenju dostop do anusa boljši, pišejo tudi v raziskavi, objavljeni v publikaciji Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Vedeti pa je treba, da pogosto tudi ustrezno brisanje s toaletnim papirjem za seboj pusti vonj in ostanke. Kot navaja avtorica knjige The Big Necessity Rose George, »na milijone ljudi hodi okoli z umazanimi anusi, medtem ko mislijo, da so čisti«. 

Nepravilno brisanje zadnjice lahko tako pri moških kot ženskah povzroči tudi druge resne težave – okužbe, hemoroide, srbenje in nelagodje.

Mednarodna fundacija za gastrointestinalne motnje tako priporoča tudi čiščenje z vodo, uporabo bidejev in/ali namakanje v kopeli s toplo vodo, brez mila.

Drugi nasveti

Profimedia

Če imate prebavne težave (driska), bodite nežni. Koža okoli anusa je ekstremno tanka in se zlahka razdraži. Tudi v tem primeru je umivanje morda boljše, svetuje strokovnjak,  pri čemer morate poskrbeti, da predel tudi dobro osušite. Če uporabljate vlažen toaletni papir, predel prav tako dobro osušite. Če ostane vlažno, lahko pospeši razmnoževanje bakterij. Če pa umivanje ni mogoče, uporabite mehak papir in obrišite nežno. 

Pravzaprav bodite vedno nežni!

Najpogostejše težave, s katerimi se je srečal gastroenterolog, je analna fisura ali raztrganine anusa. To je zelo pogosto pri ljudeh, ki brišejo preveč agresivno, pravi.

Znak, da imate morda analno fisuro: po brisanju na toaletnem papirju opazite svetlo rdečo kri. 

Zavedajte pa se, da je kri v blatu lahko tudi znak drugih težav, kot so hemoroidi ali kaj resnejšega, zato se posvetujte s svojim zdravnikom. 

Pogovorite se z zdravnikom

Brisanje se zdi tako preprosto, a tako kot pri drugih napakah v kopalnici, se lahko tudi tu srečate z neprijetnimi stranskimi učinki, če se tega lotite narobe.  »Če menite, da trpite za kakršnimi koli simptomi, ki so povezani z nepravilnim brisanjem, se pogovorite z osebnim zdravnikom.«

Kako pa ponavadi postavite toaletni papir – tako, da se odvija spodaj ali da se odvija zgoraj?

Preverite:
8 malenkosti, ki ogromno razkrijejo o vaši osebnosti
Viri:
www.thehealthy.com
www.verywellhealth.com
Journal of clinical gastroenterology and hepatology research