Triki, s katerimi preprečite izgorelost

Triki, s katerimi preprečite izgorelost (foto: Profimedia) Profimedia
15. 12. 2021

Se tudi vam zdi, da ste preobremenjeni in da vam grozi izgorelost? Predstavljamo vam trike, s katerimi pojav preprečite.

Bodite kreativni

Kreativnost je ena izmed najboljših načinov za preprečevanje izgorelosti. Poiščite dejavnost, ki vas veseli in s pomočjo katere se lahko izražate; pisanje, fotografiranje, slikanje, vezenje, oblikovanje ali kakršno koli drugo ustvarjanje. Končni izdelek ni pomemben, pomembno je le, da med ustvarjanjem uživate in se izražate.

 

Vzemite si čas zase

Tudi vi ves svoj čas namenite službi, družini in dnevnim obveznostim? Eden izmed glavnih povodov za izgorelost je ravno preobremenjenost in pomanjkanje časa zase. Ključnega pomena je, da si vzamete tudi čas, ki je namenjen samo vam in vašemu sproščanju. Opravki in obveznosti lahko počakajo. Za začetek lahko denimo kosilo pojeste v mirnem, prijetnem okolju, na mesto na v pisarni pred ekranom.


Pogovarjajte se

Poskrbite, da o svojih skrbeh in težavah s kom govorite. Lahko se zaupate prijatelju, partnerju ali celo sodelavcu, odlično pa je, če imate možnost strokovne pomoči. Kvaliteten psihoterapevt vas bo znal na ustrezen način usmeriti in vam pomagal razdelati vaše občutke. 


Posvetite se svojim občutkom

Vprašajte se, od kod izvira vaše pretiravanje z delom. Imate občutek, da karierni uspehi definirajo vašo vrednost? Se ne cenite dovolj? Želite ugajati drugim? Imate težavo reči ne? Enkrat, ko se zavedate, od kod izvirajo vaše težave, jih je tudi lažje rešiti.

 

Ohranjajte pozitivno naravnanost

Veliko ljudi izgori zgolj zaradi intenzivnih »negativnih« čustev ter pomanjkanja motivacije. Tudi v težkih situacijah se potrudite ohranjati pozitivno naravnanost. To ne pomeni, da svoje občutke zatirate, temveč, da jih sprejmete in verjamete, da vas čakajo boljši dnevi. Redno se opominjajte, za kaj ste v življenju hvaležni in si ugotovitve tudi zapisujte.

V kolikor opažate, da drvite proti izgorelosti, si poiščite strokovno pomoč. Postavite sebe in svoje zdravje na prvo mesto. Vse ostalo lahko počaka.