VAJA: V službi do takojšnjega miru

VAJA: V službi do takojšnjega miru (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2021

Ste tudi vi v službi v kaotičnem okolju? Predstavljamo vam vajo, ki jo lahko izvajate kar na delovnem mestu, dosežete pa takojšnji notranji mir.

Ta vizualizacija je „krajšnica“ do miru. Ko si privoščite trenutek spokojnosti, se um sprosti in vaša čustvena prožnost se obnovi. Raziskave so pokazale, da lahko čuječnostna meditacija sčasoma spremeni miselne vzorce in pripomore k okrevanju po stresu.

Vaja poteka tako:

1. Udobno se usedemo ali ležemo, roke ali noge niso prekrižane. Zapremo oči.

2. V misli si prikličemo prizor, ki nam predstavlja mir. Lahko je karkoli: notranjost cerkve ali svetišča, bel samorog, koralni greben, gozdna jasa ali gorsko jezero.

3. Vzamemo si čas in v mislih izrišemo podrobnosti našega zamišljenega kraja. Če smo si na primer priklicali jaso, si predstavljamo barvo in hrapavost drevesnih debel, oblike listov, sončno svetlobo, ki pronica skozi krošnje.

4. Počasi vdihnemo, v mislih ohranjamo ta kraj ali predmet, ki nas navdaja s spokojnostjo, in vsakič, ko izdihnemo, v sebi izrečemo besedo „mir“ (ali na glas, če smo kje na samem). To nekajkrat ponovimo.

5. Zdaj položimo eno roko na prsni koš, drugo na trebuh, ponovimo dihanje in govor. Ali čutimo, kako nam odmerjeno bije srce in kako napetost v trebuhu počasi popušča?

6. Še nekaj trenutkov umirjeno dihamo, telo se sprošča. Ko smo pripravljeni, počasi odpremo oči in še nekajkrat mirno vdihnemo in izdihnemo, potem pa se spet posvetimo svojim opravilom.

Kdaj vaditi?

Tej vaji se posvetimo vsak dan ob istem času – mogoče tik pred odhodom v službo. Lahko jo delamo tudi, če potrebujemo premor, ko sedimo za delovno mizo, oziroma na avtobusu ali vlaku.