To so znaki, da se nimate tako radi, kot pravite

To so znaki, da se nimate tako radi, kot pravite (foto: profimedia) profimedia
18. 11. 2021

Eno je reči, da se imate radi in skrbite zase, drugo pa je to zares storiti. Preverite, ali bi si morali nameniti več pozornosti. 

Če se najdete v naštetem, bi morali ponovno premisliti o odnosu do sebe. Ga lahko izboljšate in na kakšne načine?

To so znaki, da se v resnici nimate tako zelo radi: 

Nenehno ste izčrpani

Izčrpanost je znak, da ne poslušate svojega telesa in ne zadovoljite njegovih potreb. Morda stalno zaposlenost s službo in opravki vidite kot uspešno življenje, a to vas ne bi smelo pripeljati do takšnega stanja, če ste resnično uspešni in srečni. Včasih potrebujete nekaj časa za sprostitev in počitek, da lahko nadaljujete zdravi in polni energije. 

Ko se vidite v ogledalu, najprej vidite napake

Nihče nima popolne samopodobe in nikakor ne ves čas, saj pridejo trenutki, ko smo s seboj resnično nezadovoljni. Vendar ne govorimo o tem. Težavo imate, če vedno, ko stopite pred ogledalo, najprej naštejete vse, kar je z vami narobe, dobrih besed zase pa skoraj ne najdete. Pri ljubezni do sebe gre za sprejemanje svojih šibkih in močnih plati. 

V ljubezni se zadovoljite s partnerji, ki vas niso vredni

Kaj s tem mislimo? Ciljamo na to, da ostajate v zvezah, kjer partner vara, vas čustveno zlorablja, ne spoštuje in ceni, ker ste prepričani, da si kaj boljšega tako ali tako ne zaslužite. Če izberete osebo, ki vas spodbuja in ob njej rastete, si pokažete, da se imate resnično radi in zato pazljivo izbirate, kdo bo v vaši bližini. 

Težko rečete NE

Reči ne je znak samospoštovanja in zavedanja, koliko lahko prenesete in kje so postavljene vaše meje. Če težko zavrnete vse prošnje in predloge, to pomeni, da srečo in potrebe drugih vedno postavite pred svoje. Sebe postaviti na prvo mesto ne pomeni, da vam ni mar za druge, ampak da se poslušate in najprej poskrbite za svoje potrebe, zato da lahko kasneje pomagate drugim. 

Govorite o času zase, a si ga nikoli ne vzamete

Poudarjate, kako pomembno si je vzeti nekaj trenutkov samo zase in spodbujate svoje bližnje, da to storijo. Vedno jih opozorite, ko so utrujeni, naj se spočijejo, ustavijo za trenutek, kaj toplega pojedo ... Vas pa še nihče zares ni videl ali slišal, da bi storili kaj dobrega zase. 

Izogibate se soočenju

Prepiranje je neprijetno in ima lahko boleče posledice, a izogibanje konfliktom in soočenjem z njimi, je še huje. Večkrat, kot se izognete soočenju s perečimi temami, več škode si naredite na dolgi rok. To je namreč edini način, da se postavite zase in zavzamete svoje stališče ter se urite v sprejemanju kompromisov. V prvi vrsti se morate sami postaviti zase. 

Bojite se biti samski

Ne, ne pravimo, da morate takoj prekiniti trenutno razmerje, ampak da ne skačite v drugega kar takoj po prejšnjem, samo zato da ne bi nekaj časa ostali samski. Ljudje, ki skačejo iz zveze v zvezo so manj povezani sami s seboj, lahko imajo slabšo samopodobo in nimajo razčiščeno, kakšnih odnosov si sploh želijo. Tudi partnerja ne izberejo previdno, ampak se odločijo za nekoga, ki pač pride mimo, pozneje pa se soočajo s težavami. 

Vir: bolde