4 preproste vaje za boljši spanec

4 preproste vaje za boljši spanec (foto: Shutterstock) Shutterstock
16. 1. 2019 Vir: Lady

Umirjeno raztezanje, preden greste v posteljo, vam lahko pomaga hitreje zaspati in izboljšati kakovost spanja. To pa je, saj veste, povezano tudi z boljšo kakovostjo življenja.

Raztezanje pred spanjem vam bo pomagalo osredotočiti se samo na dihanje in telo, tako boste odmislili stres, se umirili in sladko zaspali. Prav tako raztezanje pomaga zmanjšati mišično napetost in prepreči krče, ki motijo spanje.

Ponujam vam nekaj razteznih vaj, ki jih lahko dodate v nočno rutino pred spanjem.

Objem

S to vajo raztezamo hrbtne mišice. Pomaga pri lajšanju napetosti v mišicah zaradi slabe drže. Lajšamo pa tudi bolečine v ramenih.

Stojte vzravnano, in ko vdihnete, na široko razprite roki. Ob izdihu prekrižajte roki in se objemite. Dihajte globoko in potiskajte ramena naprej.

Zadržite razteg 30 sekund, znova vdihnite in razprite roke. Izdihnite in ponovite razteg, da zamenjate položaj rok. Tista roka, ki je bila prej spodaj, je zdaj zgoraj.

Razteg vratu

Ta vaja bo pripomogla k razbremenitvi napetosti v glavi, vratu in ramenih. Udobno se usedite na rob postelje, položite desno roko na vrh glave ali na levo uho.

Nežno pritisnite glavo na stran, da desno uho približate desni rami. Položaj zadržite za 5 vdihov. Ponovite na nasprotni strani. Glavo sklonite, tako da brado pritisnite na prsni koš, zadržite razteg za 5 vdihov. Glavo poravnajte in nato nežno nagnite nazaj, razteg spet zadržite za 5 vdihov.

Dvignjene noge na steni

Položaj pomaga pri zmanjševanju napetosti v hrbtu, ramenih in vratu ter spodbuja sprostitev.

Uležite se na hrbet, dvignjeni in stegnjeni nogi naslonite na steno. Boki so lahko za nekaj cm odmaknjeni od stene. Pod boke lahko za podporo postavite blazino. Roke so sproščene ob telesu. Ostanite v tem položaju vsaj 10 minut.

Žabica

Ta vaja bo pomagala zmanjšati napetost v kolkih in bokih, še zlasti če veliko sedite.

Usedite se na posteljo, tako da iztegnete noge pred sabo in nato stopala daste skupaj. Počasi se s telesom nagnite nazaj. Pod hrbet in kolena si lahko podložite tudi blazine. Osredotočite se na sproščanje bokov in stegen. Položaj držite vsaj 10 minut.

Vanja Cipot, osebni trener

Največkrat me ljudje obiščejo zaradi želje po izgubi kilogramov in preoblikovanju telesa. Česar ti ni uspelo narediti samemu v večletnem trudu, skupaj brez odrekanja in z disciplino uresničimo v samo nekaj mesecih! Redna vadba, pravilna prehrana in čas. Moj cilj je strankino zadovoljstvo!

www.v-team.si

Preberite še: Z vadbo proti mrazu in depresiji

Novo leto brez izgovorov: 7-dnevni program vadbe - vaje, ki jih lahko izvajate doma