Vas ljudje označijo kot prijazno osebo? Potem ste deležni teh pozitivnih posledic

Vas ljudje označijo kot prijazno osebo? Potem ste deležni teh pozitivnih posledic (foto: profimedia) profimedia
18. 8. 2020

S tem, ko smo prijazni, tudi sami nekaj pridobimo. Pravzaprav kar veliko in vpliva tudi na naše zdravje. 

Prijaznost se izplača, ker z njo skrbite tudi za svoje zdravje. Poglejmo, kaj dobite v zameno: 
  • Sprošča anksioznost in blaži depresijo: Ko ste prijazni, se morate osredotočiti na nekoga drugega. Pozornost iz vas preide na vam ljubo osebo (ali neznanca), kar pomeni, da za trenutek pozabite na skrbi in preženete anksioznost, s pozitivnimi čustvi pa se ublažijo tudi znaki depresije. Če se večkrat borite z anksioznostjo, na vašem urniku manjka časa za prijaznost. 

  • Manj stresa in mladosten videz: Stres ima velik vpliv na zunanji videz. Zagotovo ste že videli zgaranega in zaskrbljenega človeka, ki bi mu pripisali več let, kot jih ima v resnici. S tem ko nekomu pomagate, zmanjšate raven kortizola (stresnega hormona, ki ima opravka s staranjem), prav tako je prijaznost odličen način za spopadanje s stresom in v boju proti negativnim čustvom. 

  • Manj bolečin: S prijaznostjo pridejo pozitivna čustva - ko smo srečni, pa se v telesu začnejo sproščati endorfini (hormoni sreče). Te lahko omilijo bolečino in v nas vzbudijo prijeten občutek. Kot dobrodejen učinek se je to izkazalo predvsem pri starejših ljudeh, ki postanejo prostovoljci. 

  • Nižji pritisk: Prijaznost povezujemo tudi z nižjim krvnim tlakom. Že ob preprostem prijaznem dejanju, se sprosti oksitocin. Ta sproži proces širjenja žil, rezultat pa je nižji pritisk. 

  • Zadovoljstvo in sreča: Kadar ste prijazni, se osvetlijo določeni deli možganov, ki skrbijo za srečo in dobro počutje. Oksitocin, dopamin in serotonin ne le povečajo zadovoljstvo, ampak vas tudi napolnijo z energijo in izboljšajo samopodobo. Zato lahko pri ljudeh, ki pomagajo, vidite tako velike nasmehe. 

Preverite tudi 7 znakov, da ste močna osebnost ali pa Kako narediti spremembo v življenju (ko se to zdi nemogoče)