Odkrijte presenetljiv trik za odpravljanje vlage in plesni v vašem domu (naravno orožje)

1. 6. 2024
Deli
Odkrijte presenetljiv trik za odpravljanje vlage in plesni v vašem domu (naravno orožje) (foto: Profimedia)
Profimedia

Uravnavajte raven vlage v domu s pomočjo sobnih rastlin.

Rastline so naravni razvlažilniki zraka, saj absorbirajo vodo iz okolja skozi svoje liste in jo sproščajo s transpiracijo. Ta postopek pomaga uravnavati raven vlažnosti in ustvarja svež zrak v vsakem prostoru.

Rastline, ki so učinkovite v boju proti vlagi

Rastline, ki izvirajo iz vlažnih dežel – recimo taščin jezik, orhideje, lilija in razne praproti – bodo zagotovo vsrkale vlažen zrak, saj so na to prilagojene. Tudi nekatere rastline iz suhih območij z nizko količino padavin predelajo vlago, na primer kaktusi.

Te rastline so idealne za tople prostore, kot so kopalnice, in prostore, kjer sušimo perilo, a obstaja še ena rastlina, ki naj bi bila zmagovalka pri preprečitvi razvoja plesni in nadzorovanju vlažnosti prostorov.

Najbolj učinkovit je ... bršljan!

Brez dvoma je bršljan še posebej učinkovita rastlina pri odstranjevanju odvečne vlage in prispeva k preprečevanju plesni. Zahvaljujoč svoji naravni sposobnosti absorbiranja vlage ta rastlina ne pomaga le ohranjati bolj suhega in zdravega okolja, ampak tudi preprečuje težave, povezane s prisotnostjo plesni.

Rastlina je izjemno uporabna, če jo postavite blizu vlažnih sten, ugajala pa bo tudi tistim, ki nimajo preveč časa, saj jo je presenetljivo enostavno gojiti. Strokovnjaki za Daily Express pravijo, da "najbolje uspeva pri močni, posredni svetlobi in potrebuje redno zalivanje".

Pri zalivanju je najbolje, da rastlino temeljito zalijete in nato pustite, da se zemlja posuši na dotik – do globine približno pol palca – preden ponovno zalijete. Nikoli pa ne dovolite, da bršljan stoji v vodi.

Ne pozabite hraniti rastlin stran od hišnih ljubljenčkov, saj so listi zanje strupeni. Odlično se obnese, če ga imate v visečem lončku ali na vrhu omare.

Vir: Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič