Vrh Stari tabor, jama Vilenica in vas Lokev: ideja za izlet, kjer osvojite vrh, obiščete jamo in dobro jeste

Vrh Stari tabor, jama Vilenica in vas Lokev: ideja za izlet, kjer osvojite vrh, obiščete jamo in dobro jeste (foto: DDD) DDD
7. 2. 2020

Kras je odlična izbira za izlet v teh februarskih dneh, ko že malo diši po pomladi, a se zima še zdaleč ni poslovila. Hoja po kraškem zraku in slikovitih stezicah vas bo napolnila z energijo, da boste lažje dočakali nov petek. Pa gremo, najprej malo v hrib, potem na dobro kavo in seveda še na obvezen pršut ali domače njoke.

Stari tabor (603 m)

V štirikotniku med kraji Povir, Divača, Lokev in Sežana leži ne prav visoko, z gozdom poraščeno kraško gričevje.

DDD

Najvišji med griči je Stari tabor, do katerega vodi lahka in dobro označena pot. Stari tabor, ki je bil poseljen že v prazgodovini, je primeren za družinske izlete z majhnimi otroci, saj do vrha iz Vilenice oz. vasi Lokev potrebujete 45 minut, iz vasi Povir pa boste hodili malo več kot eno uro.

DDD

Z vrha se ob lepem vremenu nudi lep razgled predvsem na vrhove, ki obdajajo Vipavsko dolino.

Jama Vilenica - najstarejša turistična jama v Evropi

Vilenica, ki leži ob cesti Sežana - Lokev, je ena najstarejših turističnih jam na svetu. Leta 1633 je dal lastnik grof Petač jamo v upravljanje lokavski župniji ter tudi določil, da lahko župnija razpolaga z vsemi dohodki od vódenih ogledov jame - zato domačini štejejo, da je njihova jama turistično aktivna že skoraj 400 let.

DDD

Do sredine 19. stoletja je Vilenica slovela kot najlepša, največja in najbolj obiskana jama Matičnega Krasa, nato pa je bila zapuščena do leta 1963, ko je skrb zanjo prevzelo Jamarsko društvo Sežana.

DDD

V jami, ki ima štiri večje dvorane – plesna, rdeča, vilinska in drevored kapnikov, se od leta 1986 vsakoletno odvija mednarodni  literarni festival Vilenica - srečanje pesnikov in pisateljev iz vse Evrope.

DDD

Jama je v letnem času odprta vsako nedeljo, pozimi pa se morate predhodno najaviti.

Vas Lokev

Šarmantna in slikovita vas Lokev ima 825 prebivalcev ter leži neposredno ob italijanski meji.

DDD

Ima pestro zgodovino, saj je bila poseljena že v prazgodovini, v listinah pa se ime Lokev prvič omenja leta 1234 v pogodbi med goriško-tirolskim grofom Majnhardom III. in tržaškim dekanom Gregorjem.

DDD

Leta 1485 so domačini postavili obrambni stolp, imenovan Tabor, kot obrambo proti Turkom. Stolp je postal s svojo značilno obliko nekakšen zaščitni znak Lokve.

profimedia

Danes je vas med Slovenci kot tudi med Italijani najbolj znana po vojaškem muzeju Tabor, pršutarni, dobrih gostilnah in slaščičarni Vesna, kjer boste ob koncu tedna čakali v vrsti za slastne piškote in odlične torte.  

L.T.D.

Preberite še: Ideja za kratek razgiban izlet: vzpon na Sveti Lovrenc in ogled Polhovega Gradca z grajskim poslopjem ali Izlet, ki diši po morju: Napoleonova pot nad Trstom, kjer razgledi polnijo vašo dušo