Kdaj si s tem, ko skrbite zase, v resnici škodujete?

Kdaj si s tem, ko skrbite zase, v resnici škodujete? (foto: profimedia) profimedia
6. 9. 2018

Veliko slišimo o tem, kako bi morali vedno skrbeti zase, si utrgati nekaj prostega časa in pojesti tisti kos torte, ki se mu običajno izognemo. Kdaj pa se skrb prevesi v pretiravanje in nam prične škodovati?

Skrb za sproščen, organiziran vsakdan je nujna, če ne želite podleči izgorelosti in stresu. Potrebujete tudi čas zase, pravilen ritem spanja in hrano, ki vam bo dala veliko energije. Vsake toliko pa si morate privoščiti tudi tisto, v čemer najbolj uživate: penečo kopel, priljubljeno sladico, poležavanje v postelji in odklop od dela. Le tako lahko vse ostane v ravnovesju. Vendar tako kot pri vseh stvareh, tudi pri skrbi zase in lastnem razvajanju ne smemo pretiravati.

Kaj se lahko zgodi, če si vzamem preveč časa za razvajanje sebe?

Če niste vajeni, da imate nekaj večerov v tednu zgolj zase in za aktivnosti, ki vas sproščajo, boste verjetno začeli počasi. Dovolili si boste izpustiti kakšen večer druženja s prijatelji, ker boste preveč utrujeni in boste raje ostali doma pod odejo z dobro knjigo. Večkrat si boste pripravili kopel, saj ste že pozabili, kako zelo sproščujoče so dišave sivke, čajevca in zelišč. Končno si boste dovolili pojesti košček čokolade in pri tem ne boste imeli slabe vesti.

Ko v vsem tem začnete uživati, se morate opozoriti, da ste dosegli zdravo mejo in z razvajanjem ne smete pretiravati. V nasprotnem primeru boste v svoj dan dodali vse več aktivnosti, ki bodo namenjene zgolj vam in vašim potrebam. Kar naenkrat bo zgodnje odhajanje iz službe postala stalnica, prijatelje boste še komaj kaj videvali, sladica po kosilu bo obvezna. Ne boste več čutili potrebe po rednem gibanju in omejevanju “slabe” prehrane. Porušili boste zdravo rutino, ki ste jo dolgo ustvarjali in opustili eno zdravo navado za drugo. Takšen začaran krog bi bilo težko prekiniti.

Kako naj se temu izognem?

Da do opisane situacije sploh ne bi prišlo in ker veste, da ste za zdravo življenje močno garali (in se še vedno trudite), že vnaprej vzpostavite nekaj “varnostnih ukrepov”.

1. Na kup zberite aktivnosti, ki vas sproščajo in ob katerih se počutite dobro, pa se jih trenutno nimate časa udeleževati. Zapišite jih na list in razporedite po pomembnosti.

2. Odprite rokovnik in preverite, kdaj imate prosti čas in koliko ga imate. Štejte tudi kratke 20-minutne ali pol urne odmore.

3. Izberite vsaj 3 sproščujoče aktivnosti in jih umestite v urnik. Lahko jih tudi menjate vsak teden. Pomembno je, da čisto vse natanko določite. Primer: V sredo se bom po kosilu odpravil/a v kavarno na mojo najljubšo sladico.

4. Razvade, ki vam “škodujejo” (določena hrana, krajšanje treningov, podaljšano spanje), na urnik uvrstite zgolj enkrat ali dvakrat mesečno.

S temi koraki si boste zagotovili redno dozo sproščanja, postavili pa boste tudi zdravo mejo, ki ne bo kvarila urvanovešene rutine.