10 namigov, kako ostati v dobri kondiciji in srečni še dolgo v starost

10 namigov, kako ostati v dobri kondiciji in srečni še dolgo v starost (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 7. 2016

Znanstveniki pravijo, da na naš proces staranja vplivajo trije dejavniki: geni, življenjski slog in lastna naravnanost.

Na gene ne moremo vplivati, toda ti tako ali tako k temu, kakšno starost dočakamo, prispevajo v 20–30 odstotkih. Kar pomeni, da lahko svojo usodo vzamemo v svoje roke. Tako da ustrezno spremenimo življenjski slog in notranjo naravnanost. To vam bo uspelo z nekaj našimi 'metuzalemskimi namigi'.

Odpuščanje

Vsi imamo v sebi vsaj eno čustveno 'gradbišče'. Nekaj nepredelanega. Obremenjuje nas, ker ne znamo odpustiti – drugim ali sebi. To ustvarja stres, stres pa nezadovoljstvo. Posledično slabše spimo in manj zdravo jemo! Torej: odpuščajte! Sebi in drugim. Vsak dan malce bolj.

Izklop telefona in televizije – zavlada naj mir

Televizija sprošča, informira in spodbuja. Že drži. Toda če želite dočakati visoko starost, potrebujete tudi tišino. Le tako se lahko telo in duša popolnoma regenerirata. Ob poslušanju televizije in radia ter pogledovanju na telefon so naši živci stalno spodbujeni k predelavi informacij.

Pametna prehrana

Vpliv prehrane na staranje je velikanski. Znanstveniki ves čas priporočajo ista živila: žita, bogata z vlakninami (v kosmičih, polnozrnatih izdelkih), sadje in zelenjavo ter malo mesa. In: oreščke! Te bi pravzaprav morali dajati na recept, ker ščitijo srce in ožilje, znižujejo slab holesterol, vnetne vrednosti in celo tveganje za rakava obolenja.

Preberite: 10 prehranjevalnih navad, ki vam bodo podaljšale življenje

Kura potresavanja

Noge razširite v širini bokov, lahno upognite kolena in rahlo zanihajte z rameni in rokami. Nato se počasi zamajajte in nežno potresite svoje telo (lahko pa tudi močneje). Pomembno je, da globoko dihate. Telo boste lepo preskrbeli s kisikom in tako sprostili mišice, sklepe in vezi.

Pojdite ven

Naše celice potrebujejo veliko kisika, da ostanejo lepo sveže. In naše telo je pravzaprav namenjeno gibanju. To pomeni, da je gibanje na svežem zraku dvojno zdravo. Ni vam treba začeti teči maratonov. Malce kolesarite po okolici, se za eno urico odpravite na sprehod ali pa balinajte.

Uporabljajte zobno nitko

Prav med zobmi je kopica bakterij, ki ne spadajo tja. In tam tudi ne ostanejo. Pristanejo v telesu in tam sprožijo vnetne procese, ki so lahko zelo nevarni za naše srce. Torej: ne čistite samo zob, temveč očistite tudi prostorčke med njimi!

Preberite: 9 vsakdanjih stvari, za katere niste vedeli, da škodujejo vašemu zdravju

Zabavajte se

Neka ameriška študija je dokazala, da se pri srečnejših ljudeh zmanjša tveganje za različna obolenja. Če to ni sijajen argument, da uganjate norčije, se veliko smejite, praznujete različne dogodke in si pogosteje ogledate komedijo v kinu ali na DVD. Čudovit stranski učinek: kdor žari, je deležen pozitivnih odzivov drugih – in je tako še bolj zadovoljen.

Zaščitite se

Kdor se strašansko boji starosti, smrti in bolezni, s tem samo še zviša tveganje. Če neprestano govori o tem, vpliva tudi na soljudi. Kajti skrbi so nalezljive, prinašajo stres, ta pa ni zdrav. Kdor je denimo veliko med ljudmi, ki kar naprej tožijo zaradi svojih gub, kmalu enako gleda tudi svoje. Pozitivno usmerjeni ljudje pa nas delajo mlade.

Plešite

Številka ena med vodnjaki mladosti ponuja zares veliko: z njim vadite sposobnost koordinacije, kar vas varuje pred padci. Ples nas ohranja gibke, trenira mišice in možgane – in poleg tega prinaša veliko zabave.

Poskusite nekaj novega

Naše sive celice ljubijo vse, kar je novo, da so budne in v dobri kondiciji: nov recept, nov hobi ali pa tudi novo tehnično igračko (pametni telefon, internet). Všeč jim je, če jih urite. Naučite se denimo na pamet neko pesem. Jasno je, da se ljudje, ki so v dobri kondiciji miselno, tudi več gibljejo, so bolj zadovoljni in imajo več veselja do življenja.

Preberite: Kako ohranite možgane v dobri kondiciji