10 navad, ki jih je dobro vključiti v jutranjo rutino (še posebej, če se spopadate s tesnobo)

10 navad, ki jih je dobro vključiti v jutranjo rutino (še posebej, če se spopadate s tesnobo) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2021

Poskusite in preverite, kako se boste počutili – vendar ne pozabite, da lahko traja nekaj časa, preden boste opazili prve spremembe. Nato razmislite, katero od navad želite obdržat v svoji jutranji rutini. Za miren začetek dneva.

1. Dan začnite s kozarcem vode

Takoj, ko se zbudite, spijte kozarec vode – preden si privoščite skodelico kave ali čaja. Ta preprosta navada dvigne razpoloženje in energijo.

2. Pojdite na sprehod

Med to najnaravnejšo obliko gibanja se namreč najhitreje sprostimo. Poslušajte zvoke, globoko vdihnite … Če boste ujeli sončni žarek, pa bo to spodbudilo tudi hormone, kot je serotonin, ki poskrbi za dobro voljo.

3. Prakticirajte hvaležnost

Vzemite si le trenutek – za stvari v življenju, za katere ste hvaležni. Na te lahko pomislite takoj, ko se zbudite.

Lahko jih zapišete v poseben zvezek, delite s partnerjem ali preprosto na glas izgovorite vesolju.

4. Izognite se telefonu

Vsem službenim e-mailom, sporočilom, obvestilom družbenih omrežij. Vse to lahko še malo počaka.

Namreč, preden se boste zavedeli, se bosta dve minuti raztegnili v 20 minut, vaše misli pa se bodo preklopile v 'službeno razpoloženje', zato boste morda nemirni še preden boste vstali iz postelje.

5. Globoko vdihnite

Prakticiranje tehnik dihanja nekajkrat na dan ima pozitiven vpliv na počutje in na raven stresa. Z globokim in kontroliranjem dihanjem se zniža krvni tlak, upočasni srčni utrip ... in tako tudi čustvena stiska, pravijo strokovnjaki.

Začnite že zjutraj – in spremenite dan.

6. Meditirajte

Veste, kako lahko pobegnete vsakodnevnemu stresu? Usedite se, zaprite oči in umirite um.

Začnite s kratko jutranjo meditacijo – dve do tri minute. Kasneje jo lahko podaljšate.

Lahko sedite v tišini, poslušate sproščujočo glasbo ali sledite vodeni meditaciji. Lahko tudi ponavljajte pozitivne afirmacije.

7. Pripravite si zdrav in hranljiv zajtrk

Na naše razpoloženje močno vpliva tudi prehrana. Zato si odslej vsako jutro pripravite uravnotežen zajtrk, bogat z vitamini in minerali, beljakovinami, zdravimi maščobami, vlakninami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati.

Kaj pravite na omleto z zelenjavo ali ovseno kašo s sadjem? Kaj pa chia puding s sadjem?

8. Berite

Namesto novic in črne kronike ter brskanje po družabnih omrežjih preberite nekaj strani vam ljube knjige. Knjige, ki vas popelje v drug svet, vas navdihne …

Branju lahko namenite nekaj minut – nekaj strani, morda pet.

9. Razgibajte telo

Z jogo, s tekom, kolesarjenjem, s treningom za moč ali preprosto zaplešite sredi sobe.

Z gibanjem zjutraj boste poskrbeli za boljšo energijo, razpoloženje in osredotočenost, zvečer pa boste tudi lepše zaspali. Za vse to bodo poskrbeli endorfini, ki jih boste prebudili z gibanjem.

10. Vizualizirajte

Gre za preprosto prakso, ki vam pomaga nastaviti ton dneva. Če občutite tesnobo, ste zaskrbljeni in raztreseni in bi se radi umirili, osredotočili, občutili zadovoljstvo, prikličite v spomin nekaj, kar bo vzbudilo te občutke.

Pomislite na nekaj čudovitega, kar se vam je zgodilo. Ali nekaj, kar ste pred kratkim dosegli in vas navdaja s ponosom.

Doživite te lepe trenutke še enkrat – v vaših mislih.