4-4-4-4 – preprosta tehnika dihanja, ki premore izredno poživljajočo moč in poskrbi za osredotočenost v trenutku

4-4-4-4 – preprosta tehnika dihanja, ki premore izredno poživljajočo moč in poskrbi za osredotočenost v trenutku (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2021

Ta preprosta tehnika dihanja vam lahko pomaga, da se v stresnih situacijah hitreje umirite oz. prevzamete nadzor in zberete misli.

Ko smo pod stresom oziroma pod pritiskom na samo situacijo vpliva tudi način dihanja – od tega je odvisno ali bomo prevzeli nadzor ali bo postalo zares hudo. Večina nas začne dihati hitro in plitko in to zagotovo situacijo poslabša. Plitko dihanje pa je tudi sicer zelo nezdravo.

To lahko spremenite s preprosto tehniko dihanja.  

Kako deluje?

4-4-4-4 (t. i. box breathing ali four-square breathing) je tehnika dihanja, pri kateri so vdihi, zadrževanje diha in izdihi enako dolgi.

  • Vdihnete skozi nos – pri tem štejete do štiri – zadržite dih – štejete do štiri – izdihnete – štejete do štiri – zadržite dih – štejete do štiri. (poskusite z animacijo na koncu članka)

Čez čas boste lahko tudi podaljšali na pet ali celo šest.

Profimedia

Tehniko dihanja uporabljajo celo Tjuljnji (Navy seals), da se umirijo, dobijo zagon in poskrbijo za popolno osredotočenost, preden se srečajo s sovražnikom.

Kako lahko pomaga?

S pomočjo te tehnike se bo ritem vašega dihanja hitro umiril, kar bo vplivalo tudi na vaš srčni utrip. Dobrodejno vpliva tudi na krvni pritisk in skoraj v trenutku poskrbi za umiritev, boljšo voljo, zagon in tudi boljšo osredotočenost.

Kdaj lahko uporabite 4-4-4-4 tehniko dihanja?
  • Ko veste, da se boste znašli v situaciji, v kateri morate ostati mirni, a osredotočeni.
  • Ali pa v trenutku, ko se znajdete v taki situaciji.
  • Vsakič, ko potrebujete dodaten zagon, jasno razmišljanje in osredotočenost (pred sestankom, pred predstavitvijo oz. javnim nastopom, pred izpitom ...)

Kako dolgo jo morate izvajati?

Začnete lahko s štirimi ponovitvami in opazujte, kako deluje.

Sicer pa naredite toliko izdihov in vdihov, kot jih potrebujete, da se umirite in zberete misli.

Preizkusite še: