10 navad, ki vam pomagajo organizirati življenje

10 navad, ki vam pomagajo organizirati življenje (foto: profimedia) profimedia
31. 3. 2019

Majhne navade vam pomagajo organizirati življenje in prihraniti čas, zato da ga lahko namenite bolj pomembnim stvarem.

1. Zjutraj vedno pospravite posteljo. Opravilo vam bo vzelo le nekaj minut, prostor pa bo v trenutku izgledal bolj urejen. Poleg tega boste s tem odlično začeli jutro in preprečili, da bi se ulegli še za nekaj minut ter zamudili odhod od doma.

2. Znebite se “stola za obleke”. Saj veste, o čem govorimo? O mestu, kamor odlagate oblačila, ko jih enkrat oblečete, a še niso za v koš za umazano perilo. Vseeno jih zložite (tako se ne bodo pomečkala) in jih odlagajte nekam, kjer ne bodo na očeh vašim obiskom ter drugim, ki živijo z vami.

3. Ko pojeste, takoj pospravite pult in (vsaj delno) kuhinjo. Ne samo, da je higiensko neprimerno, da kosi hrane dlje časa ležijo na pultu, vse skupaj boste po nekaj urah še težje počistili, kuhinja pa naj bi bila prostor, kjer vedno vzdržujemo čistočo. Zato preden sedete na kavč, pospravite hrano in posodo.

4. Na kavču naj bodo le blazine in odeje, odstranite pa prigrizke, oblačila in druge stvari. To seveda velja, kadar ne sedite na kavču, saj bo vaša dnevna soba bolj pospravljena. Med urejanjem kavča pa boste morda dobili motivacijo da pospravite še omaro in klubsko mizico.

5. Naredite si seznam opravil za vsak dan. Na njem naj bodo tako veliki kot majhni opravki, ki jih boste lahko kasneje odkljukali. Na koncu dneva preletite vse našteto in preverite, ali ste kaj pozabili.

6. Držite se pravila 2 minut. Kaj morate storiti? Vse opravke, ki vzamejo 2 minuti ali manj, naredite takoj in jih ne prelagajte. Čeprav so to majhne stvari, boste preprečili, da bi se nabrale in povzročile zmedo v vašem urniku, poleg tega imate zadovoljujoč občutek, da ste v dnevu že nekaj opravili.

7. Pospravite navlako na pametnem telefonu. Tudi to jemlje vaš čas in pozornost, zato se lotite urejanja in brisanja slik, stikov v imeniku, predvsem pa pobrišite vse aplikacije, ki jih ne uporabljate. Naj bo telefon koristen pripomoček pri vašem vsakdanu.

8. Takoj, ko se za nekaj odločite, vpišite v spletni ali namizni koledar. Ko boste za dogodke sproti natanko določili, kdaj se bodo zgodili, obstaja večja verjetnost, da jih boste dejansko izvedli. To je dober trik za vztrajanje pri športu, pa tudi pri drugih aktivnostih, ki se jim radi izognete.

9. Omislite si košarice ali škatlice za majhne stvari, kot so ključi, denarnica in drugi predmeti, ki jih zjutraj vedno iščete. Odlagajte jih na isto mesto in si prihranite zmedeno tekanje po stanovanju in zamujanje. S košarami in drugimi škatlami za organiziranje lahko tudi lepo popestrite prostor.

10. Ustvarite in se držite rutine. Premislite, kateri del dneva je za vas najbolj stresen in kaj morate takrat opraviti. Če za primer vzamemo jutro, se morate umiti, pojesti zajtrk, malce potelovaditi in se pravočasno odpraviti skozi vrata. Preračunajte, koliko časa vam bo vzel vsak opravek in naredite smiselno zaporedje. Ko boste jutra organizirali, boste končno ujeli tudi avtobus in od doma odšli pomirjeni.

Preverite tudi: