10 življenjskih lekcij, ki jih moramo pozabiti

10 življenjskih lekcij, ki jih moramo pozabiti (foto: Luis Fernandes | Pexels) Luis Fernandes | Pexels
4. 7. 2021

Naša kultura je polna idej, ki nam v resnici preprečujejo, da bi bili srečni, pravi Martha Beck, življenjska učiteljica, ki ponuja veliko praktičnih nasvetov, kako do življenja, ki si ga želite.  Tu je 10 življenjskih lekcij, ki jih moramo pozabiti, pravi.

1. Težave so nekaj negativnega

Vsaka težava pride z darilom v rokah. Problem ostaja, dokler ne sprejmete darila, je v knjigi Tao: Brezčasna modrost za krmarjenje po spreminjajočem se svetu zapisal Alan Cohen.

Povedano še drugače: Vsak problem nosi tudi seme rešitve.

  • Izgorelost na delovnem mestu: usmerja vas k popolni karieri.
  • Razpad zveze: uči vas, kaj pomeni ljubezen.

Vsaka rešitev, ki jo najdete, pa daje življenju tisti pravi zagon.

2. Pomembno je biti srečen

Preizkusite naslednje: pomislite na nekaj, kar vas spravlja v slabo voljo, v vas zbudi občutek obupa, vas naredi nesrečne.

Zdaj pomislite: biti moram srečen/a.

Stresno, kajne?

Zdaj si recite naslednje: v redu je, če sem žalosten/a, ko to potrebujem.

Dovolite si čutiti vsa čustva – ker vsa čustva so del nas – to je temelj dobrega počutja.

3. Preteklost je pustila neodpravljive posledice

Boleče izkušnje pustijo brazgotine – drži. A nekatere je mogoče izbrisati, pravi Jill Bolte Taylor, znanstvenica, ki je zaradi možganske kapi izgubila vse spomine – in 37 let čustvene prtljage.

Kot kaže, lahko vsi naredimo premik – če svoja prepričanja postavimo pod vprašaj.

Primer: osredotočite se na zadevo, ki vam povzroča skrbi. Nato pomislite na tri razloge, zakaj je vaše prepričanje lahko napačno – kako vam takšno prepričanje škodi in kaj lahko storite, da bo drugače. Tako se naučite (od)pustiti.

4. Le trdo delo vodi do uspeha

Otroci se učijo skozi igro – vseh pomembnih življenjskih veščin in naukov. Dečki, ki so se denimo skozi igro učili strategije, so pridobili pomembne veščine – kako situacije obvladovati v resničnem svetu.

Uporabite igro, kot ste to počeli v otroštvu. Spomnite se, kako ste v igri in skozi igro spretno reševali probleme (in še enkrat preverite 1. točko).

Naj bo vaše delo igra – to je ključ do uspeha, piše Martha Beck.

5. Uspeh je nasprotje neuspeha

Dejstvo: uspeli boste, ker boste poskusili, padli in se spet pobrali ter poskusili znova. Pa naj gre za prenehanje kajenja, smučanje, vodenje organizacije ali učenje tujega jezika.

Študije kažejo, da ljudi, ki se bojijo neuspeha oz. da bodo naredili napako, ta strah popolnoma ohromi. Tisti, ki so sproščeni, četudi jim ne gre dobro, pa se hitro naučijo, kako situacijo izboljšati.

Bodite torej radovedni, tvegajte in uspelo vam bo.

6. Pomembno je, kaj si ljudje mislijo o meni

»Toda, če mi ne bo uspelo, si bodo ljudje mislili slabo o meni.«

Prepričanje, ki vodi v obup (in samomore).

To je izkusila tudi avtorica, ko je v spletu brala očitne laži o sebi. Njena tesnoba je izhajala iz njene hipoteze, da so hipotetične hipoteze drugih ljudi tako pomembne.

Zato zdaj pomislite: kaj bi naredili, če bi vam bilo popolnoma vseeno, kaj si drugi mislijo o vas? No, zdaj nikoli več ne pozabite na to.

7. Odločati se je treba vedno racionalno

Včasih z racionalnim razmišljanjem stvari bolj zapletemo, kot če bi se odločali intuitivno. Včasih je preprosto bolje, če razmišljamo kot živali.

Pomislite na eno odločitev, ki jo morate sprejeti – katerokoli, denimo, kateri film si boste pogledali danes zvečer. Ali pa, ali je pravi čas za nakup hiše.

Namesto, da tehtate razloge za in proti, bodite pozorni na fizičen odziv na vse možnosti, ki so vam na voljo. Pozorni bodite, ali je vaše telo napeto ali sproščeno … In se v skladu s tem odločite.

8. Lepa dekleta imajo prednost

Morda so v določenih situacijah res deležna več pozornosti, a resnica je takšna, piše avtorica: vsi so osredotočeni na njihovo zunanjost, toda njih v resnici ne vidijo.

9. Če bi se mi uresničile vse želje, bi bilo moje življenje popolno

Resnična sreča prihaja od znotraj. Če je naša sreča odvisna od 'zunanjih stvari', imajo te 'zunanje stvari' tudi to moč, da nas onesrečijo.

Ko si zares srečen, potem prisotnost ali odsotnost 'zunanjih stvari' ne vpliva na notranji mir. In ko je naše zadovoljstvo neodvisno od materialnih nagrad, se želje pogosto uresničijo same od sebe.

Bodite srečni, kot da se vam je že zgodilo. To je bistvo – občutek sreče in zadovoljstva, ne stvari.

10. Izguba je nekaj strašnega

Izgube niso kataklizmične, če naučijo naše srce in dušo, da so naraven cikel rasti in zorenja.

Huje je, če izgubimo sebe – zato, da bi obdržali vse drugo.

Živite svoje življenje.

Preberite še: