14 dni mentalnega zdravja: skrbimo zase

14 dni mentalnega zdravja: skrbimo zase (foto: profimedia) profimedia
29. 1. 2020

Poleg malega morja športnih in prehranskih izzivov, si zadajte tudi takšnega, ki bo poskrbel za vaš um. Pripravili smo naloge za 14 dni.

Ker ob zastavljanju zaobljub tako radi pozabimo na svoj um, pa ga potrebujemo vsak dan, smo se odločili, da skupaj z vami izvedemo izziv. Z njim bomo sprostili in očistili misli ter poskrbeli za mentalno zdravje, ki je enako pomembno kot fizično. Preden se lotimo izziva, je tu nekaj opozoril: 

  • Čeprav se na prvi pogled mogoče zdi, da je izziv sebičen, saj na prvo mesto postavljamo sebe, temu ni tako. Pomislite drugače: s tem, ko boste poskrbeli za svoje mentalno zdravje, boste lahko na voljo drugim. 

  • Izziv je le motivacija, da skrbite za svoj um tudi naprej, prav tako kot se vsak teden odpravite na telovadbo. 

  • Nalog ne potrebujete izvajati v spodaj določenem vrstnem redu - namesto tega sami izberite, kaj bi radi počeli na določen dan. 

  • K izzivu lahko povabite prijatelje, družino in vse, za katere se vam zdi, da jim bo to koristilo. 

Poskrbimo za svoje mentalno zdravje

1. dan: Naredite kratko dihalno vajo
  • Usedite se na stol, sprostite ramena (ki so zagotovo napeta) in vrat. 
  • Počasi vdihnite skozi nos in opazujte premikanje trebuha. 
  • Izdihnite skozi usta. Vajo ponavljajte vsaj 5 minut. 

Vajo naredite predvsem takrat, ko boste vznemirjeni in se v vas naselijo negativna čustva. Saj veste, s sproščenim umom dosegate najboljše odločitve. Prijetno je tudi, če z vajo ali globokim dihanjem začnete jutro in se umirite pred večernim počitkom.

2. dan: Pokličite prijatelja

Na urniku najdite nekaj časa za svoje prijatelje - tiste, ki vam vedno stojijo ob strani in na katere vas vežejo čudoviti spomini. Zahvalite se jim za vse, kar so dobrega storili za vas in zagotovo se boste v njihovi družbi tudi nasmejali in razgibali trebušne mišice. To bi morali narediti večkrat, kajne?

3. dan: Pojdite na sprehod

Gibanje zbistri um, pravzaprav mu dobro dene že hoja. Vsaj 30 minut si vzemite za pohajanje nekje po naravi. Bodite sami. Ne skrbite, ne bo vam dolgčas. Morda celo najdete rešitev na kakšen problem in se spravite v dobro voljo. 

4. dan: Ukvarjajte se s hobijem

Zagotovo obstaja nekaj, kar radi počnete, vendar si ne vzamete dovolj časa. Danes je dan, ko boste to končno lahko storili. Sestavite sestavljanko z 10.000 kosi, kvačkajte, naučite psa novih trikov, fotografirajte, plešite … Obstaja le eno pravilo: morate se zabavati. 

5. dan: Berite

Vzemite si vsaj 10 minut za branje. Knjigo imate morda že doma, pa je nikoli niste prebrali, ali pa stopite v knjižnico. 10 minut se bo prevesilo v 15 in prej kot se zaveste, bo minilo pol ure, vi pa še ne boste pripravljeni odložiti knjige. 

Če berete pogosteje, boste opazili napredek tako pri komunikaciji kot pri pisanju. 

6. dan: Pohvalite

Bodite še posebej pozorni na ostale - kaj izjemnega so danes naredili, kako so vam pomagali, s čim se izkazali … Podarjajte komplimente vsem, ki si tega zaslužijo. Tako za videz kot za delo ali katerokoli drugo lastnost, ki jo jemljete za samoumevno. 

7. dan: Zastavite si majhen cilj

Kaj želite doseči v bližnji prihodnosti? Cilj se lahko nanaša samo na en teden ali nekaj dni, lahko pa je mesečen. Naj ne bo povezan z nemogočimi stvarmi, kot je v enem mesecu izgubiti 5 kg, saj vam bo to vzelo motivacijo. Trik je v preprostosti. Lahko si zadate, da boste vsaj en teden vstajali 15 minut prej in ugotovili, kako zelo vam to pomaga umiriti ritem jutra. Ali pa da vsak dan pojeste vsaj 1 sadež. Sami se najbolje poznate in veste, kaj potrebujete. 

8. dan: Pijte vodo

V današnjem dnevu pijte samo vodo. Seveda si postrezite z jutranjo kavico, odrecite pa se vsem sokovom, pijačam z mehurčki in alkoholu. Um deluje veliko bolje, ko v vašem sistemu ni na tone sladkorja. Hidrirani lažje razmišljate, zato nekaj požirkov vode naredite pred sestankom. 

9. dan: Popoldne z družino

Kdaj ste se z družino nazadnje zabavali? Načrtujte družabni večer in povabite vse družinske člane - prisotnost je obvezna! To so nenazadnje ljudje, ki ostanejo ob vas tudi, ko prekinete ljubezensko razmerje in se skregate s prijateljem. Zaslužijo si vaše pozornosti. 

10. dan: Telovadite

Vsaj 45 minut posvetite vadbi. Ta vas bo napolnila z energijo, po njej boste čutili prijetno utrujenost in zavedanje, da ste naredili zase nekaj dobrega. Poleg tega ne boste imeli časa za razmišljanje o vsakodnevnih skrbeh, kar se bo prileglo vašim mislim. 

Med vadbo se v telesu pričnejo sproščati t. i. hormoni sreče, zato se še tako slab dan ne bo več zdel zelo črn. Če vam bo aktivnost všeč, pa obstaja več možnosti, da jo boste večkrat ponovili in poskrbeli zase. 

11. dan: Recite NE

Zagotovo obstaja nekaj stvari, katerim rečete da, čeprav veste, da bo to terjalo čas in energijo, ki je pravzaprav nimate na zalogi. Tokrat bodite odločni in recite ne temu, zaradi česar bi morali spustiti večer s prijatelji ali odžira čas, ki ga boste namenili sebi. Opomnite se, da boste le spočiti in nasmejani lahko v  pomoč. 

12. dan: Večer brez telefona

Imejte miren večer (sami ali v družbi), telefon pa pustite izklopljen. Ne zavedamo se več, kako zelo elektronske naprave motijo našo pozornost. Zato se ne morete povsem posvetiti pogovoru in vsemu drugemu, kar počnete. Opazujte, kako blagodejno bo na vas vplivala tišina brez nadležnih piskov in občutka, da morate neprestano preverjati, kaj se je v svetu zgodilo novega. 

13. dan: Zabavajte se

V dnevu načrtujte nekaj zabavnega - izlet, kino s prijatelji, večerjo s partnerjem … Nekaj, česar se boste že od zgodnjega jutra veselili. 

14. dan: Načrtujte zdrav obrok

Vzemite si veliko časa za kuhanje, prebrskajte recepte in si pripravite nekaj zdravega. Poleg tega, da vam bo hvaležno vaše telo, vam bo kosilo zagotovo bolj teknilo, če boste vedeli, da ste ga pripravili sami. Da bo bolj zabavno, lahko kuhate s prijateljem ali partnerjem.