To je edina zaobljuba glede prehrane, ki jo potrebujete

To je edina zaobljuba glede prehrane, ki jo potrebujete (foto: profimedia) profimedia
27. 1. 2020

Ko boste obvladali to zaobljubo, ne boste potrebovali nobene več. Vsaj glede prehrane ne.

Namesto diet, prepovedi vsega sladkega in velikih sprememb, ki jih verjetno ne boste povsem uresničili, si letos zaželite nekaj drugega. Saj veste, za zaobljube ni nikoli prepozno, zadajamo si jih lahko skozi celo leto in z njimi živimo še dolgo. 

Od sedaj naprej se bom učil/a o prehrani; o tem, kako jo uporabim za dobro fizično in mentalno počutje. Sprejemal/a bom majhne in lahko dosegljive spremembe (izboljšave), ki jih moje telo potrebuje.

Če se boste držali tega pravila, boste naredili velik korak v smeri zdrave prehrane. Ob tem ne pozabite 3 ključnih stvari: 

Učenje

Učenje ne pomeni (samo) listanja knjig, ampak predvsem prakso: poslušanje svojega telesa. Najlažje bo, da si najmanj en teden (bolje dlje) zapisujete vse, kar pojeste. Ob tem opazujte, kako določeno živilo vpliva na vaše počutje, ali imate občutek napihnjenosti, kako se odziva koža, koliko energije imate …

Zamenjajte, kar vam ne paše in preizkusite različne jedilnike. Vendar spremembe uvajajte zelo počasi, tako da jih skoraj ne boste opazili in ne zahajajte v ekstreme. Če se po glutenu na primer počutite odlično, ni potrebe, da sledite novim prehranskim smernicam in ga izločate. Nekaj časa boste potrebovali, da najdete, kar vam ustreza, potem pa se boste končno dobro počutili, kar se bo opazilo tudi na energiji. 

Ostanite pozitivni

Ob hrani ne smete takoj pomisliti na prepovedi - potem ste se vsega skupaj lotili narobe. Ustvariti morate pozitiven odnos, saj hrana ni samo gorivo, ampak tudi razvajanje brbončic in vonj, ki vas bo zajel vsakokrat, ko pomislite na mamino kosilo. 

Tu in tam občasno izberemo obrok, ki ne podpira zdravih odločitev in se po njem ne počutimo najbolje, a to ni nič hudega. Razjasnite si, zakaj ste to storili (npr. ker se ne želite popolnoma odreči čokoladi) in nadaljujte po ustaljenih tirnicah. Ne odpovejte se vsemu, kar imate radi. 

Cilji

Ko počasi spoznate svojo novo rutino glede prehrane in ugotovite, katera živila so za vas primerna, vse to uskladite še z drugimi cilji, predvsem na športnem področju. Če si želite preteči maraton, boste potrebovali drugačno prehrano, kot če želite utrditi mišice. Pri tem je najbolje, da vam pomaga strokovnjak (trener ali zdravnik, ko je to potrebno). Z zdravnikom se pogovorite tudi, če želite izgubiti kilograme.