3 zmotna prepričanja o meditaciji

3 zmotna prepričanja o meditaciji (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2017

Veliko govoric kroži o tej za marsikoga nenavadni aktivnosti – meditaciji. Nekateri se k njej zatečejo, kadar morajo umiriti vihar stresa, ki divja po mislih, drugi so prepričani, da se dobro znajdejo brez nje. Preverite, v čem se motijo oboji.

1. napaka: Pri meditaciji ne razmišljamo o ničemer.

Če bi bila edina možnost uspešne meditacije očistiti misli vseh stvari, ne bi nihče nikoli meditiral. Ne razmišljanje je nemogoče. Cilj, h kateremu je bolj priporočljivo stremeti, so mirne in tihe misli. Skozi leta vaje in izkušenj boste pričeli opažati pozitivno delovanje meditacije. Loti se je lahko vsak. Na začetku se vedno usedite, zaprite oči in naredite 10 globokih vdihov.

Namesto, da se trudite sprazniti misli, se osredotočite na eno samo misel in opazujte, kaj se bo zgodilo.

2. napaka: Za viden učinek moramo meditirati več ur.

Zato se marsikdo sili, da meditira dlje, kot se počuti udobno in sproščeno. Pozitivne posledice pridejo s kvaliteto in ne kvantiteto. Obremenjevanje s časom, ki ga namenite meditaciji je v hitrem življenjskem tempu povsem nepotrebno. Če imate možnost najti tih prostor, kjer boste lahko nekaj minut sami s svojimi mislimi, je to dovolj. Osredotočanje na dihanje in sprostitev napetosti sta znaka dobre meditacije. Ure ne potrebujete.

Če imate časovno stisko in natanko določeno število minut, bo tudi to zadostovalo.

3. napaka: Meditacija je trdno povezana z duhovnostjo.

Če pogledate z druge strani, boste opazili, da je meditacija orodje za uravnavanje stresa in ustvarjanje ravnotežja. Ne pripada nobeni religiji, zato za izvajanje ne potrebujete verjeti v nobeno nadzemeljsko bitje in višjo silo. Meditacija se je skozi čas uporabljala za vzdrževanje mentalnega, čustvenega in fizičnega zdravja. Ne izključite je le zato, ker se nimate za poduhovljeno osebo.

Znanost že dolgo podpira dobre lastnosti meditacije. Njeno izvajanje vam lahko pomaga doseči zastavljene cilje.

Prebetite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri