4 najboljše dihalne vaje za več zdravja

4 najboljše dihalne vaje za več zdravja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 8. 2015

S pomočjo dihanja lahko ublažimo veliko bolezni in poskrbimo, da smo zadovoljnejši. Doma lahko poskusite naslednje 4 vaje.

1. Globoko dihanje s trebuhom

Najbolj pravilno bi bilo, če bi vdihnili s trebuhom in nato pljuča izpraznili skozi nos. To lahko vadite stoje, leže ali sede. Pomembno je, da je hrbtenica ravna.

Na trebuh si položite dlan in začutite, kako se dvigne ob vdihu. Nato počasi izdihnite. Izdih naj traja približno dvakrat dlje kot vdih. Tudi ob izdihu lahno pritiskajte na trebuh. Ponovite najmanj petkrat.

Dihalna vaja: globoko dihanje s trebuhom

2. Kočijaž

Če težko dihate, bodisi zaradi stresa bodisi zaradi astme, poskusite s tem položajem.

Stopala so lahno razširjena na tleh. Zgornji del telesa – z ravno hrbtenico – nagnite nekoliko naprej, se s podlaktmi oprite na stegna, glava pa sproščeno gleda naprej. Prsni koš je tako razbremenjen teže ramenskega obroča in se lahko lepo razširi.

Predstavljajte si, da z vsakim vdihom in izdihom raztezate hrbet in boste istočasno sprostili tudi morebitne napetosti v telesu.

3. Izmenično dihanje skozi nos

Ta vaja izboljša koncentracijo, aktivira trebušno prepono, odpravi zamašen nos in očisti telo.

Dihalna vaja: izmenično dihanje shodhana pranayama

Sedite vzravnano in najprej večkrat globoko vdihnite. Z desnim palcem si zaprite desno nosnico in globoko in počasi vdihnite skozi levo. Nato si s prstancem ali mezincem desne roke zaprite levo nosnico, odmaknite palec z desne nosnice in izdihnite skoznjo. Naslednji vdih sledi skozi levo nosnico.

4. Napetost in sproščanje

Z dihalnimi vajami lahko dokaj hitro poskrbimo za sproščanje. Sedite vzravnano na stolu in nekaj trenutkov dihajte povsem nezavedno. Nato globoko vdihnite skozi nos in potegnite ramena k ušesom. Napnite čim več mišic. Zadržite dih za nekaj trenutkov in ga nato na hitro in z veliko pritiska 'potisnite' ven skozi usta. Ramena naj vam ob tem padejo navzdol.

Vajo ponovite petkrat do sedemkrat, na koncu pa nekajkrat sproščeno vdihnite in izdihnite.

Preberite še Kaj narediti, ko smo razburjeni ali prestrašeni?