5 minutne sprostitve za stresne dni

5 minutne sprostitve za stresne dni (foto: profimedia) profimedia
17. 2. 2018

Ko imate naporen teden in ne najdete niti ene ure, ki bi jo namenili sebi, imejte v mislih nekaj kratkih aktivnosti, ki bodo vsaj za hip razbremenile misli. Potrebujete le pet minut.

Razmigajte se. V resnici lahko skoraj vsak prostor izkoristite za hitro telovadbo, ki vam bo dala malce energije in prečistila misli. Za plank na primer ne potrebujete pripomočkov, in tudi potili se ne boste veliko, zato ga lahko naredite v službi. Doma poskusite skoke s kolebnico, počepe, sklece, trebušnjake … Ali pa pobrskajte za nekaj minutnimi vadbami, ki jih v spletu kar mrgoli. Ne glede na to, kako zaposleno življenje imate, lahko vedno najdete čas za malo gibanja.

Meditirajte. Ne potrebujete tradicionalne meditacije, kakršna se uporablja tudi pri jogi, ampak izberite pristop, ki vam bo najbolj všeč. Vzemite si nekaj minut tišine in bodite sami s svojimi mislimi. Globoko dihajte ali zrite v daljavo in spočijte oči od strmenja v ekran. Že 5 minut je dovolj, da se odklopite, sanjarite in se vrnete v realnost, pripravljeni na delo. V celem dnevu boste zagotovo našli nekaj trenutkov za to.

Barvajte. Opustite prepričanje, da je barvanje samo za otroke in si ob prvi priložnosti kupite pobarvanko za odrasle. Ko se zatopite v vzorce, na plan pride ustvarjalna plat. Umirite se in za trenutek pozabite na probleme. Če vam meditacija povzroča preglavice, jo lahko nadomestite s takšno aktivnostjo.

Berite. Za branje potrebujemo več časa, vendar lahko stvar poenostavite. V službi oziroma tam, kjer se zadržujete največ časa, hranite knjigo, ki jo boste prelistali, ko boste imeli nekaj minut. Nič hudega, če preberete le nekaj strani. Dovolj je, da misli preusmerite v domišljijski (ali realni) svet in se posvetite nečemu drugemu. Z branjem boste tudi večali besedni zaklad, izboljšali mišljenje in vplivali na pomnjenje.

Pogovorite se s prijateljem. Včasih je vse, kar potrebujemo, oseba, ki bo prisluhnila našim težavam. Zato imate prijatelje. Če nimate časa, da bi se z njimi srečali v živo, opravite kratek klic. Tudi vi jim bodite pripravljeni prisluhniti, ko imajo slab dan. Izberite termin, ki ustreza vsem in se vsak teden dobite ob skodelici kave ali drugi aktivnosti.