5 znanstveno podprtih razlogov, s katerimi vas prepričamo, da tudi vi preizkusite meditacijo

5 znanstveno podprtih razlogov, s katerimi vas prepričamo, da tudi vi preizkusite meditacijo (foto: profimedia) profimedia
1. 9. 2019

Meditacije se običajno izogibamo, ker je ne poznamo dovolj dobro in smo prepričani, da to pritiče poduhovljenim osebam. V resnici pa je precej preprosto. Ko boste videli, kakšne pozitivne učinke ima meditacija, si jo boste privoščili tudi sami. 

Boljše mentalno zdravje

Najmočnejša povezava med meditacijo in zdravjem je zmanjševanje stresa. Ta namreč lahko sproži ali poslabša druga zdravstvena stanja, med drugim bolezni srca, debelost in anksioznost. V študiji objavljeni na JAMA Internal Medicine so ugotovili, da meditacija lahko izboljša splošno razpoloženje in anksiozno vedenje. Raziskava je bila opravljena na več kot 3.500 prostovoljcih. Dolgoročno lahko tudi zmanjša tveganje za depresijo in omili kronične bolečine. 

Zmanjša vnetja

Vnetje je reakcija telesa na nepravilnosti. Običajno je to dobro, saj telo napada alergene in infekcije. Kronična vnetja pa sprožijo spremembe v telesu, kar povezujemo s kroničnimi boleznimi, med drugim z diabetesom in celo Alzheimerjevo boleznijo. 

Na to temo so opravili zanimivo študijo. Nekatere prostovoljce so vključili v 8-tedenski program meditacije, druge v splošen program za boljše zdravje. Na koncu so na kožo obojih nanesli kremo, ki je sprožila alergijsko reakcijo (lažje je testirati kožo kot možgane). Pri ljudeh, ki so izvajali redno meditacijo, je bilo vnetje blažje kot pri tistih, ki niso meditirali. 

Pomaga nadzirati prenajedanje

Prigrizkom se je včasih nemogoče upreti, spet drugič ne veste natanko kdaj je izginila cela vrečka čipsa ob vaši priljubljeni nadaljevanki. Za “nepremišljene jedce” in tiste, ki se grizljanju res težko uprejo, so raziskovalci razvili aplikacijo, ki uporablja meditacijo in s tem skuša ustaviti prenajedanje. Skupina ljudi, ki jo je preizkušala 28 dni, poroča, da so se njihova poželenja po prekomernem hranjenju zmanjšala za kar 40 odstotkov. 

Preprečuje in zmanjša možnosti za prehlad

Če se želite izogniti prehladu še posebej v času, ko ta najbolj razsaja, bi se morali spet zateči k meditaciji. Študija objavljena v Annals of Family Medicine to potrjuje. Raziskovalci so naredili 3 skupine: kontrolno skupino, skupino za meditacijo in skupino za športne aktivnosti. Po osmih tednih so ugotovili, da sta telesna aktivnost in meditacija zmanjšala možnosti za prehlad v  primerjavi s kontrolno skupino. Prostovoljci teh dveh skupin so vzeli kar polovico manj prostih dni zaradi zdravstvenih razlogov kot prostovoljci v kontrolni skupini. 

Bori se proti znakom staranja

Vemo, da je stres velik dejavnik pri pospeševanju staranja, saj poleg gub lahko prinese tudi srčne bolezni, sladkorno bolezen ali celo kap. Leta 2016 so raziskovalci skupino 102 žensk poslali na 6-dnevni oddih, kjer so lahko samo počivale ali ob tem tudi meditirale. Na začetku in na koncu so vzeli vzorce krvi. 

Izkazalo se je, da se je telo žensk, ki so izbrale tudi meditacijo, pričelo uspešno “upirati” znakom staranja oziroma jih zavirati. 

Preverite tudi: