Avtogeni trening - tehnika sproščanja, ki resnično deluje

Avtogeni trening - tehnika sproščanja, ki resnično deluje (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2014

Avtogeni trening je ena od najbolj znanih tehnik sproščanja, ki se jo zlahka naučite sami in je celo zelo dobro tudi znanstveno raziskana. Rezultat: resnično deluje!

Metodo je razvil berlinski psihiater Johannes Heinrich Schultz (1884–1970) okoli leta 1930. Izhajal je iz hipnoze in ugotavljal, da morajo biti ljudje sposobni takega vpliva nase sebe, da se globoko sprostijo.

Takrat dejansko vplivamo na procese, ki drugače niso dostopni naši volji: dihanje, bitje srca, krvni pritisk ...

Pozitivni učinki avtogenega treninga

  • Uporablja se tako pri glavobolih kot tudi motnjah spanja,
  • ima pozitivne učinke na krvni tlak,
  • pomaga pri težavah v meni, težavah z želodcem in črevesjem ter kožo,
  • pozitivno pa vpliva tudi na revmo in astmo.

Vendar pa nam ni treba čakati, da zbolimo, da bi v svojo korist uporabili to sijajno metodo. Kdor izvaja avtogeni trening, izboljša tudi kakovost življenja, kreativnost in sproščenost. Je manj dovzeten za stres in tako tudi na prehlade in izgorelost.

Prvi koraki

Potrebujete le malce potrpljenja in dnevne vaje. Če vam je lažje, se lahko treninga naučite s pomočjo zgoščenk, ali pa se vpišete na tečaj.

Dobra novica: dovolj bo pet do deset minut! Vztrajnost se vsekakor izplača. Kdor ga obvlada, se lahko globoko sprosti že v nekaj minutah – ne glede na to, kje je.

Avtogeni trening je razdeljen na tri stopnje, v katerih se izvede šest vaj. Za začetek sami sebi povemo formulo za pomirjanje: v mislih si nekajkrat mirno recite: "Čisto mirna sem. Nič me ne more zmotiti." Ta mir boste začutili v telesnih vajah.

Začetniki nato začnejo z vajo teže. Po dveh tednih boste to zelo hitro vzpostavili in nato nadaljevali z drugo, tretjo in tako naprej. Pomembno je sprejemanje.

Opis vaj boste našli na povezavi Šest osnovnih vaj sproščanja.