Glasba kot zdravilo za dušo

13. 8. 2010

Z glasbo spodbujamo inteligenco, izboljšamo učinkovitost, predvsem pa razpoloženje.

Z glasbo gre vse lažje. No, sicer se to sliši že kot obrabljena fraza, a res drži. Glasba naredi vzdušje takoj bolj veselo in z njo lažje prebijemo led.

Glasba je odlična za srce

Mogoče niste vedeli, da je glasba odlično zdravilo za srce. Mogoče bi jo morali kar predpisovati na recept? Zakaj, se boste vprašali. Preprosto zato, ker deluje pomirjujoče in je dobra za krvni obtok. Ko slišimo glasbo, še posebej tisto, ki nam je pri srcu, potem se nam vse zdi lažje in neprijetni občutki izginejo.

Glasba lahko zdravi

Veliko raziskav je bilo že na temo glasbe in njenega vpliva na zdravljenje. Vse so pokazale, da ima glasba nedvomno zdravilni učinek. Hitrejši glasbeni ritmi spodbujajo možganske valove, kar pomeni, da je naš um prebujen in v polni pripravljenosti. Tisti bolj počasni ritmi pa naše možgane pomirjajo in nas s tem tudi sproščajo.

Glasba spodbudi avtonomni živčni sistem k upočasnjenemu dihanju in bitju srca. S tem, ko umirimo telo in duha, omilimo tudi tesnobo in živčnost. Lahko pa tudi omilimo znake depresije. Vse, kar moramo storiti, je to, da si zavrtimo glasbo, ki nam je všeč, in se ji povsem prepustimo. Za jutro je bolj primerna živahna glasba, ki prebudi telo in nas pripravi za nov dan. Zvečer pa bomo lažje zaspali ob nežni glasbi, ki bo umirila misli in sprostila telo.

Glasba poživlja

Znanstveniki na ameriški univerzi v Pensilvaniji so ugotovili, da rekreativci, ki poslušajo glasbo, lažje obdržijo ritem teka ali vadbe, kot pa tisti, ki vadijo brez nje. Dihanje postane globlje in enakomerno, mišice dobijo več kisika. Učinek treninga je tako precej večji. Študija britanske univerze Brunel pa je dokazala, da imajo tisti, ki trenirajo ob glasbi, za 15 odstotkov boljše rezultate, kot bi jih imeli sicer.

Vsestransko

Tudi ugledni zdravniki pri zdravljenju namensko uporabljajo glasbo. Strokovnjaki so prečesali klasično glasbo, da bi poiskali še posebej učinkovite kompozicije, in sestavili prave domače lekarne, ki pomagajo pri določenih zdravstvenih težavah, kot so bolezni srca, tinitus ali nespečnost.

Po želji lahko med sproščujočo glasbo prisluhnete tudi sugestijam, ki dvigajo občutek samozavesti. In najboljše: tveganje in stranski učinki so pri samomeditaciji izključeni – če glasba ni preglasna!

Sprostitev

Zakaj bi moral človek ob poslušanju glasbe nenehno nekaj početi, se boste vprašali. Včasih zadošča že, da si izberete miren kotiček in si predvajate svojo najljubšo glasbo. Napolnila vas bo z energijo in vam dala elan za vnaprej. Odpravila bo slabo voljo in sprostili se boste kot že dolgo ne.

Vir: Lisa