Ideje za dobro počutje z različnih koncev sveta

29. 3. 2008

Wellness počitnice v daljnih deželah – sliši se idealno. Toda za počitnice potrebujemo tako čas kot tudi denar, ni pa vedno nujno, da imamo oboje! Naš namig: tudi doma lahko izkoristite wellness skrivnosti drugih dežel. Spremljajte nas na svetovnem lepotnem popotovanju!

Mrtvo morje: sol pričara sanjski ten kože

Pridružite se nam na najgloblji točki našega planeta – približno 400 metrov pod morsko gladino. Tu leži Mrtvo morje, v katerem se je skozi tisočletja razvila edinstvena koncentracija soli, ki je višja od 30 odstotkov. Sol je bogata z magnezijem, ki vzdržuje vlažnost kože in jo naredi mehko ter prožno.

Kalij deluje protivnetno, kalcij pomaga pri alergijah in srbenju, brom pa uravnava luščenje kože. Nič čudnega, da je že Kleopatra naročila 'belo zlato' pripeljati v Egipt. Kopeli v Mrtvem morju veljajo za zdravilne že od starega veka. Za domačo kopel v vodo, ki naj ima 37 stopinj Celzija, vsujte 400 g soli.

Brazilja: z ananasom do bolj čvrste postave

Naša pot nas vodi naprej čez veliko lužo do Brazilije, k sambi, k veselju do življenja – in v deželo telesnega kulta. Nikjer na svetu čvrstemu telesu ne posvečajo toliko pozornosti kot prav v Braziliji.

Tropski ananas je pravo čudežno orožje. Spodbuja presnovo, odplavlja odpadne snovi, spodbuja izgorevanje odvečne maščobe in trajno krepi imunski sistem. Od obilnih količin vitalnih snovi iz sočnega sadeža imajo koristi tudi koža (na primer ananasova krema, Apotheker Scheller, 8 evrov) in lasje.

Indija: ajurveda obljublja dolgo življenje

V domovini Ganeša, indijskega boga sreče, se ta modrost uporablja že pet tisočletij. Predpogoj za zunanjo lepoto je notranje ravnovesje. Ajurvedsko zdravilstvo to doseže z uravnoteženjem energij in aktiviranjem samozdravilnih

moči.

Oljne masaže, prehrana in zdravilna zelišča predpisujejo individualno, zagotavljali pa naj bi dolgo življenje. Za pospeševanje notranje harmonije lahko pijete tudi okusne ajurvedske čaje, na primer yogi tee sweet chili, ki poskrbi za dobro voljo in prebudi življenjske moči.

Kitajska: Tai-Chi za dobro formo

Začetek dneva s tai-čijem v parku je na Kitajskem – naši naslednji postaji – nekaj povsem običajnega. Ta

'senčni boks' s tekočimi, polžje počasnimi gibi je bil prvotno bojevniška umetnost. Danes poskrbi za dobro kondicijo, za meditacijo, za ponovno odkritje naravnega ritma dihanja in za uglasitev telesa in duha. Pri nas se ga lahko naučite na številnih tečajih.

Finska: savna za okrepljen imunski sistem

Tudi mrzli sever ima za nas pripravljeno idejo za dobro počutje: savna je najboljše sredstvo, če želite svoje telo obdržati v dobri kondiciji. Pri 95 stopinjah v leseni hiški izgine vsak občutek mraza. In pri vdihavanju aromatičnih poparkov stres zapusti še zadnje delčke telesa. Zdrava koža, sproščene mišice in dober spanec dobite zraven brezplačno.

Kdor se redno znoji in se nato tudi hitro ohladi, je manj občutljiv na vreme in tudi manjkrat prehlajen. Obisk savne pri nas stane približno 10 do 15 evrov. Če želite, si lahko s posebnimi zelišči naredite tudi obrazno parno kopel: v skledo denite vrelo vodo, vanjo kanite nekaj kapljic eteričnih olj (na primer bor, smreka, evkaliptus), pokrijte s tanko brisačo in 5 do 10 minut uživajte v dišeči pari.

Avstrija: razstrupljanje s kopeljo iz sena

Gremo na kmetijo – in naravnost v seno! Že v davnih časih so kmetje prisegali na edinstven učinek ene same noči, preživete na senu. Sveže odrezane trave in zelišča, kot so plahtica, arnika, encijan in prstnik, so glavne sestavine te nenavadne kopeli.

Pred uporabo se seno spere, da se lahko veže cvetni pelod in da lahko eterična olja razvijejo svoj učinek. Nato se uležemo na prej segret ležalnik, ki smo ga obložili s toplim senom. Telo se bo počasi razstrupljalo, vse skupaj pa bo dobro delo tako krvnemu obtoku kot tudi duši. V večjih drogerijah je na voljo Kneippova kopel s senom.