Je mentalna utrujenost kriva za slab rezultat pri teku?

Je mentalna utrujenost kriva za slab rezultat pri teku? (foto: unsplash) unsplash
9. 6. 2020

Fizično ste lahko v polni pripravljenosti, a če mentalno niste spočiti, boste pri teku morda vseeno slabši kot sicer.

Zagotovo vsak dan nekaj časa namenite družbenim omrežjem, novicam, morda je tudi služba stresna … Vse to se usede v vaše misli in čaka. Od vas je odvisno, ali stres sprostite ali dovolite, da se nabere in terja večji davek tako fizično kot mentalno. 

Povsem normalno je, da na vsakem treningu ne morete biti z mislimi popolnoma pri stvari, a kadar ste še posebej raztreseni, se bo to poznalo pri rezultatu. Več raziskav, združenih v enem članku, ki je bil objavljen leta 2017, je pokazalo, da mentalna izčrpanost negativno vpliva na športni nastop pri teku, še posebej pri visoko intenzivnem treningu in na daljših razdaljah. 

V eni od raziskav so dvema skupinama dali različne naloge: 

Prva skupina si je ogledala 90 minutni dokumentarni film, ki ni zahteval mentalnega napora, potem pa so morali kolesariti pri največji hitrosti, kot so zmogli, do popolne izčrpanosti. 

Druga skupina je imela delo na računalniku, ki je zahtevalo nenehno osredotočenost in je prav tako trajalo 90 minut. Potem so kolesarili do popolne izčrpanosti. 

Izkazalo se je, da je prva skupina trening opravila veliko bolje kot druga. Bili so vzdržljivejši in imeli boljši rezultat kot druga skupina. 

Kako poskrbeti za mentalno utrujenost?

Če ne želite kvariti treningov zato, ker z glavo niste pri stvari, na dan teka (ali druge aktivnosti) zmanjšajte čas, ki ga preživite na družbenih omrežjih in ne glejte poročil. Četudi se vam ne zdi, že to zelo obremeni možgane, vi pa dodate še stres iz službe. 

Pred tekom se skušajte sprostiti z dihalnimi vajami ali umirjenimi pesmimi in se mentalno pripravite na šport. 

Kljub vsemu se občasno odpravite na tek kar tako, brez pametne ure in aplikacij, ki merijo čas ter razdaljo. Tecite za sprostitev, v tempu, ki vam pusti dihati in očistite misli. 

ŽE TEČETE Z NAMI? SKUPINI ZAČETNIKOV BOMO DOKAZALI, DA VSAK LAHKO PRETEČE 10 KM!

PRIDRUŽITE SE NAM