25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kakšen vpliv imajo negativne misli, ki vsak dan polnijo vaš um

Kakšen vpliv imajo negativne misli, ki vsak dan polnijo vaš um (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2018

Zakaj je kljub poplavi vseh nasvetov, prehranskih, duhovnih in telesnih programov, vedno več ljudi z malignimi obolenji, prekomerno telesno težo, depresivnimi stanji ...? Kakšno vlogo imajo pri tem negativne misli? In kako tekmo s časom obrniti sebi v prid?

Biti zdrav = živeti svoje potenciale

Biti srečen in zdrav je osnovna potreba vsakega izmed nas. Le tako lahko izkoristimo in živimo svoje potenciale. Kaj pa skriva za besedo ZDRAV? Ozadje zdravja predstavlja intimna vez med hormonskim delovanjem, kretnjo in čustvi.

Približno 30 odstotkov vseh smrti zaradi malignih obolenj nastane zaradi petih različnih dejavnikov:

  1. prekomerne telesne teže,
  2. neprimerne prehrane in vitaminsko-mineralnega pomanjkanja,
  3. prekomernega uživanja alkohola,
  4. kajenja in
  5. pomanjkanja telesne aktivnosti.

Najpogostejša mesta, kjer se pojavijo maligna obolenja, pa so organi medenice ter dojke.

Zagotovo vsakodnevno dolgotrajno sedenje, zmanjšanje fizične aktivnosti ter stres, četudi se vsaj približno primerno prehranjujete, sčasoma vodi v bolezenska stanja, saj so ta področja precej zapostavljena. Vsekakor pa je pomembno naglasiti, da na neblesteče stanje vplivajo tudi naša čustva in misli.

Kakšen vpliv imajo negativne misli, ki vsak dan polnijo vaš um

Negativne misli slabijo vaše vitalne kapacitete.

Simpatični živčni sistem je tisti, ki je odgovoren za procese bega, borbe in zaščite. Slednji se aktivira tudi ob negativnih mislih. Takrat pošlje energijo in kri predvsem v mišice nog in rok, kar v trenutkih nevarnosti in bega najbolj potrebujemo, medtem ko notranji organi ostanejo brez vitalne energije in dobre regeneracije. Ob slabi prehrani in negibanju pa se celice z leti ne obnavljajo tako, kot bi se morale.

Kako do pravilne celične obnove

V telesu je ogromno celic – približno 60 trilijonov. V procesih obnove včasih pri kakšni izmed njih pride do nepravilnosti. V primeru močnega imunskega sistema, vas ta sprememba samo oplazi, v nasprotnem pa lahko pride do resnejšega obolenja – kot je na primer rak.

V tem primeru je fizična aktivnost zaželjena, pomembna in potrebna. A ne vsaka. Ne obstaja priporočljiva doza fizične aktivnosti, ki bi jo lahko posplošili. Na žalost je danes ogromno tistih, ki testirajo svoje meje sposobnosti in se izčrpavajo s fizično aktivnostjo, na katero njihova telesa niso pripravljena. Priporočljiva fizična aktivnost bo vedno umirjena, raznolika in bo zadovoljila vse aspekte zdravstvenega fitnesa, ki so priporočljivi tudi s strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Zato fizično aktivnost dozirajte tako kot zdravilo s predpisano količino – ta pa je za vsakega posameznika drugačna. Tudi hranimo se ne enako, je tako?

Body tehnika, kot filozofija gibanja, vse to odlično vstavlja v svojo formulo, v katero dodaja tudi raznolikost vaj, propriceptivni vidik, s katerim telo pripeljete v boljšo povezanost s samim seboj.

Body tehnika - filozofija in komponente:

  • S pravilnim in optimalnim dihanjem vzpodbudite delovanje respiratornega sistema. Tu se skriva ključ prave celične detoksikacije in limfnega delovanja.
  • Kardiovaskularni sistem – srce in krvne žile je potrebno redno in v zadostni meri obremeniti z intenzivnostjo, ki odgovarja tvoji starosti in zdravstvenem stanju.
  • Kostno-sklepni sistem je potrebno »podmazati« na različne načine. S tem obnavljate hrustančno tkivo in se izognete prekomerni obremenitvi sklepov, seveda le, v kolikor pazite, da je intenzivnost prilagojena zdravstvenemu stanju, teži in načinu življenja. Saj želite, da je vaše telo čim dlje vitalno, kajne?

Fascijalni aspekt Svetovna zdravstvena organizacija vedno bolj omenja kot pomemben preventivni dejavnik zdravja. Veste kaj so fascije? To so vezivne ovojnice, ki s krčenjem prve odreagirajo na negativne misli, težka čustvena stanja. Vezivne ovojnice, ki so s posebnimi linijami prepletene po celotnem telesu, se morajo fluidno gibati v vse tri osi.

Želite izvedeti več?

Kako z vadbo vplivati na svoje zdravje, kako spoznati potrebe svojega telesa, ga vrniti v ravnovesje in spoznati, kako deluje intimna vez med kretnjo, čustvi in hormoni?

Vabljeni na javno tribuno: Intimna vez med kretnjo, hormoni in čustvi.

Potekala bo v četrtek, 29. marca 2018, v prostorih Mestne knjižnice Kranj.

Dodatne informacije na povezavi Javna tribuna 2018.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri