Ljubite svoje telo prav takšno, kakršno je – in tu je 6 dobrih razlogov, zakaj

Ljubite svoje telo prav takšno, kakršno je – in tu je 6 dobrih razlogov, zakaj (foto: Hassan Ouajbir | Pexels) Hassan Ouajbir | Pexels
6. 9. 2021

»Če bi le izgubila kakšen kilogram, potem bi bila res lepa punca.«

»Si prepričana, da so te hlače primerne zate? Nisi ravno manekenka.«

»Če ješ tako zdravo in redno telovadiš, zakaj si potem tako debelušna?«

Le trije komentarji od mnogih, ki sem jih deležna … Prepogosto. (In verjamem, da nisem osamljen primer.) Ponavadi pridejo iz strani oseb, ki so mi pravzaprav zelo blizu. O tem, zakaj se jim zdi, da to morajo početi, pa morda spregovorimo kdaj drugič.

Bi se me manj dotaknilo, če bi mi to govorili neznanci? Morda.

Bi si morala govoriti, da mi želijo le dobro? So tudi drugačni načini, s katerimi izrazimo skrb, kajne?

Bi moralo iti skozi eno uho noter, skozi drugo ven? Saj gre.

A preden se je zgodilo, je bilo vloženega veliko truda.

Namreč, ko to poslušaš dan za dnem, po možnosti od malih nog, se zasidra nekje tam v ozadju. In preden se zaveš, prav ti komentarji diktirajo tvoje življenje.

Če ste kdaj prejeli takšne ali podobne komentarje na račun vašega videza, so vam zagotovo znani tudi vsi občutki, ki lahko preplavijo celo telo:

  • jeza,
  • šok,
  • zadrega,
  • žalost,
  • nezaupljivost,
  • sram …

Morda bi se v tistem trenutku najraje pogreznili.

Naj vam zaupam, zakaj ni vredno upoštevati nevljudnih in nepremišljenih komentarjev znancev in neznancev.

1. Edino mnenje, ki šteje, je vaše.

Ali kot je nekoč dejal Steve Jobs: »Vaš čas je omejen. Ne zapravite ga tako, da živite življenje nekoga drugega.«

In prav ima.

Vprašajte se: Kaj je tisto, kar VI želite? Kaj je pomembno vam? In kako lahko to dosežete?

Bodite zvesti sebi. Bolj boste v stiku s svojimi vrednotami, manj je verjetnosti, da vas bodo omajali neprijetni komentarji.

Seveda tudi tega ne razumite narobe – ne gremo z glavo skozi zid. Nekaj izjem vseeno obstaja: če denimo oseba, ki vas ima rada, meni, da morda počnete nekaj, kar bi lahko škodovalo vam ali vašim bližnjim, le prisluhnite mnenju. Nevljudnim in nepremišljenim komentarjem znancev in neznancev? Tem pa ne preveč.

2. Popolni ste prav takšni, kakršni ste.

Imate močnejša stegna? Malce trebuščka? Ali obratno. Pa kaj potem!

Tudi moja stegna se bodo vedno dotikala in ko se usedem bo obroček vztrajno tam.

A zaradi teh stegen sem uspešna v telovadnici in zunaj nje. Zaradi njih lahko brez težav izvajam počepe s 100 kilogrami na ramenih in zaradi njih brez težav pretečem 100 m v nekaj sekundah.

Z drugimi besedami: moja stegna so popolna. Prav tako so vaša. In vse ostalo tudi.

Pogosto ne opazimo svojih pozitivnih plati, ker smo tako osredotočeni na vse tisto, kar je »narobe«. A verjemite, tam zunaj je nekdo, ki si želi, da bi imel tako močne noge in bi lahko prehodil toliko poti, kot jih vi.

3. Nihče ne pozna vašega telesa bolje od vas.

Izgubil ste že 10 kilogramov in vaša pot se nadaljuje.  

Sladkarij, ki se jim nekoč niste mogli upreti, zdaj ne pogrešate več. Seveda si brez slabe vesti občasno še vedno privoščite kaj sladkega. Ker … Zakaj pa ne?

Kavbojke, ki jih pred dvema mesecema niste mogli zapeti, vam zdaj pristajajo kot ulite.

Imate več energije kot kdajkoli. Tudi veliko bolje spite in ne bi mogli biti bolj zadovoljni z majhnimi spremembami, ki so se vam zgodile.

Zaljubili ste se v tek – tako, čisto po tihem. Ugotovili ste, da se po teku počutite fantastično in zdaj komaj čakate, kdaj se boste spet odpravili na tek.

Vsak vikend skočite na enega od hribov in pri tem vas ne ustavi niti slabo vreme.

In vsak dan si privoščite slasten zdrav obrok – ki ste ga pripravili sami.

Veste kaj – tista oseba, ki pravi »zakaj izgledate tako, kakor izgledate …« ne ve nič od tega – zelo dober razlog, zakaj takšni in podobni komentarji nimajo pomena.

4. To, kar danes mnogi označujejo s 'popolno', ni realistično

Ko listate revijo, kaj je tisto, kar pritegne vašo pozornost? Visoke in ekstremno suhe ženske? Mišičasti modeli? Žeske s čudovito sijočo kožo in lasmi?

Osebe, ki so popolne?

Ne vem, kako je z vami, toda jaz zagotovo ne ustrezam temu opisu. Pravzaprav večina žensk ne. In tudi moških.

In to je povsem v redu. So ženske, ki so visoke in vitke, so ženske, ki imajo atletsko postavo, smo ženske, ki smo majhne in okrogle in še veliko različnih je vmes. Enako velja za moške.

In ta raznolikost nas vse nas dela čudovite.  

Ne osredotočajte se na to, kako bi morali izgledati, ker tako pravi … kdorkoli že. Osredotočite se na to, da boste najboljša različica sebe – skrbite zase, za svoje telo, za svoje zdravje in počutje.

5. Vaše telo se ves čas spreminja

Kot majhna deklica sem bila drobna in predvsem zeloooo hiperaktivna. Potem je prišla puberteta … In v 20. in nekaj depresija. Kombinacija vsega je poskrbela, da sem se v svoji koži počutila vse prej kot udobno. Zaprla sem se vase in se na neki točki povsem umaknila.

Nekaj let kasneje sem se odločila, da je dovolj – jaz sem tista, ki moram prevzeti nadzor. Se naučiti poslušati sebe, razumeti svoja čustva, poskrbeti za dobro počutje in zdravje.

Skupaj s temi spremembami se je spreminjalo tudi moje telo. Od suhega, do ogromnega, do mišičastega, a polnega. In če bi zanosila. Moje telo bi se spet spremenilo …

Telo se spreminja tudi z leti. Telo se spreminja z vsemi spremembami, ki jih sprejemamo življenju. Ne glede na to, v kateri fazi življenja ste, vaše telo bo čez nekaj let spremenjeno in občutili ga boste drugače.

Sprejmite ga, obožujte ga in skrbite zanj po svojih najboljših močeh.

6. Ne gre za vas, temveč zanje

Ko poslušamo neprijetne komentarje, pravzaprav veliko izvemo o osebi, ki jih izreka.

Vsi ti neprijetni komentarji, ki ste jih deležni, navadno izvirajo iz njihove lastne negotovosti ali ljubosumja in nimajo nič opraviti z vami. Nič ne povedo o vas.

Kaj lahko storite? Se spomnite – živite svoje življenje.

Osredotočite se na osebe v svojem življenju, ki vam dajejo energijo. Ne poskušajte utišati svojega notranjega glasu, ker se boste tako počutili še slabše.

Znebite se teh mnenj in se osredotočite na tisto, kar vas dela posebne.
Po navdihu: 10 Reasons You Should Love Your Body No Matter What Others Say, www.lifehack.org

Preberite še:

Ali pa: