Modrosti budističnih menihov: Kako izraziti hvaležnost?

Modrosti budističnih menihov: Kako izraziti hvaležnost? (foto: profimedia) profimedia
15. 12. 2019

Je hvaležnost darilo, ki ga postavite pod smrečico? Ali kava z znancem, ki ste ga čez leto bolj malo videvali? Poglejmo, kaj pravijo menihi. 

V decembru se še bolj kot običajno trudimo izraziti hvaležnost, včasih tudi na načine, ki niso najbolj posrečeni. Kaj bi vam pomenilo več: drago in lepo zavito darilo ali to, da praznike preživite v krogu družine in niste sami? 

Menihi pa mislijo tako …

Verjemite, da vse to, kar potrebujete, že imate

Lahko bi naredili še nekaj dodatnih ur v službi, se bolj potrudili pri projektu, v telovadnici dali od sebe več, kot ste na zadnjem treningu … Pa za vas verjetno še vedno ne bi bilo dovolj. Vendar vas po besedah Peme Chödrön to ne definira. Bogastvo se nahaja v vas. Tisto, ki prinaša zadovoljstvo in veselje. Samo odpreti morate oči, da bi ga videli.

Ljubosumje, nevoščljivost, vse vrste odvisnosti in občutek, da niste dovolj dobri, notranjega bogastva ne vzamejo, le prekrijejo ga kot oblaki sonce. Ko se zjasni, zasijete v najboljši luči - taki kot zares ste. 

Za božič torej ne potrebujete največje večerje, najlepšega drevesa in naziva “najgostoljubnejši sosed”. 

Spremenite način premikanja po svetu

Zjutraj zvoni budilka, na kateri trikrat pritisnete gumb dremež. Potem v naglici vstanete iz postelje, se na hitro oblečete in odhitite skozi vrata v upanju, da niste pozabili nič pomembnega. Dan se nadaljuje v tem tempu in zvečer se sploh ne spomnite, kaj ste jedli za zajtrk. Čakajte, ste sploh imeli zajtrk?

V scenariju se zagotovo prepoznate in redkokdo se ne bi vsaj enkrat. Razen morda vietnamskega budističnega meniha Thicha Nhata Hanha, ki si je zadal nalogo, da nas nauči, kako se tu in tam ustavimo in upočasnimo. Po njegovem mnenju se vse začne s tem, kako hodimo. Ko hitimo, prinašamo v svet anksioznost in trpljenje. “Hodite tako, kot bi z nogami poljubljali zemljo,” pravi menih. Tako boste prinašali mir in spokojnost. Tudi sami se boste začeli bolj zavedati sebe, kar boste prenesli v odnose in v interakcijo z vsemi, ki jih dnevno srečujete. 

Naučite se ljubiti točno ta trenutek

Od vedno ste hoteli biti umetnik, sedaj pa sedite v pisarni, strmite v ekran in razmišljate, da bi lahko bili boljši. Slikate le za vikende in ob prostih dnevih, niste pa polno zaposlen umetnik … 

Budistični menih Ajahn Brahm verjame, da je takšno prepričanje lahko toksično, še posebej če menite, da bi bili srečnejši šele potem, ko bi dosegli cilj. “Verjeti v to, da boste srečnejši, ko postanete nekaj drugega, je iluzija.” 

Ko končno postanete to, kar ste nenehno postali, se hrepenenje le spremeni - zdaj si želite nekaj drugega. Ko ste zadovoljni, s tem kar ste - mladostnik ali starostnik, poročeni ali samski, bogati ali revni - se osvobodite tega trpljenja. 

Povzeto po PureWow.com

Pripravila: A. H.