Le v mirnem stanju lahko spoznate, kaj si želite

Le v mirnem stanju lahko spoznate, kaj si želite (foto: pixa) pixa
4. 5. 2021

Danes si privoščite meditacijo. Sledi nekaj nasvetov, kako umiriti svoj um. 

Poskrbite za telo in duha

Preden pričnete z meditacijo pretegnite telo. Če že nimate telovadbe na sporedu, naredite vsaj nekaj razgibalnih vaj ali pojdite na sprehod. Fizična aktivnost je odlična, saj nam pomaga, da sprostimo strese in pripravimo telo na meditacijo, ki bo zato veliko bolj učinkovita.

Lahko poskusite 5 jogijskih vaj za hrbtenico.

Ko ste poskrbeli za svoje fizično telo, je torej čas, da poskrbite tudi za svoje mentalno in miselno telo. Ustvarite si primerno okolje za meditacijo.

Potrebujete:
  • tišino,
  • mir,
  • svež zrak,
  • pripomore tudi pospravljena okolica.

Pomagate si lahko tudi s svečkami ali meditativno glasbo. Sicer pa je najbolj pomembno, da ste v miru in tišini, ugasnite televizijo, radio, računalnik... 

Vpliv hrane na misli

Ne meditirajte takoj po tem, ko ste se preveč najedli. Tudi strupi, ki jih vnašamo v telo, lahko vplivajo na um. Še posebej sladkor, kofein, težka hrana, alkohol ali nikotin vplivajo na delovanje našega uma. 

Uležite se

Ne potrebujete sedeti v lotus položaju, lahko pa, če želite. A telo bo najbolj sproščeno, če sproščeno ležite na hrbtu in omogočili boste bo najbolj nemoten pretok energije skozi telo. Naprosite za utišan um. Globoko dihajte. Skozi nos in usta.

Na začetku meditacije so običajne bolj brbotajoče misli, saj odhjajo stresi in skrbi. Nič hudega, dajte jim nekaj časa, da odidejo. Kmalu se bodo umirile. Vztrajajte! Misli samo opazujte od zunaj, ne zapletajte se v njih. Opazujte, kako odhajajo. Naenkrat se boste morda znašli v tišini vašega uma in sproščenem stanju. 

Uživajte. In ne pozabite, le v mirnem in sproščenem stanju lahko dobite odgovore na vprašanja, ugotovite, kaj si resnično želite, kam iti in kaj storiti