Pletenje: ročna spretnost, ki je prevzela svet in dobila celo novo ime!

Pletenje: ročna spretnost, ki je prevzela svet in dobila celo novo ime! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2018

Za starodobni ročni spretnosti, pletenje in kvačkanje, je še do pred kratkim veljalo, da naj bi počasi zamirali. Nič več – v svetu postajata namreč tako priljubljeni, da se ju je prijelo celo novo poimenovanje!

Moderna joga, ki osvaja svet.

Kar ni nič presenetljivega, če vemo, da pletenje stimulira možganske spominske centre, prostorsko predstavljivost, osredotočenost, ustvarjalnost ter gibanje in načrtovanje. Zaradi tega se ob tej, sicer monotoni, dejavnosti počutimo, kot da meditiramo.

Ponavljanje med pletenjem (leva, desna, leva, desna …) nas umirja in čeprav gre za miselno nezahtevno dejavnost, strokovnjaki pravijo, da lahko zelo blagodejno vpliva na naše možgane in splošno zdravje. Zato tudi naziv nova oziroma moderna joga, ki pa ni prevzela samo naših babic, ampak tudi mlade in celo moške.

Kar je torej najboljše pri tem kreativnem hobiju, je, da pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje. Kako?

Zniža srčni utrip in krvni tlak, odpravlja stres

Pletenje umirja in sprošča, kar povzroči tudi, da se nam znižata srčni utrip in krvni tlak. Zato je še posebej priporočljivo za tiste, ki imajo visok krvni tlak in pospešen srčni utrip.

Ta sprostitvena dejavnost prav tako niža raven stresnega hormona kortizola in odpravlja stres.

Izboljša matematične sposobnosti

Če verjamete ali ne, s pletenjem in kvačkanjem lahko izboljšate tudi svoje matematične sposobnosti. Razlog je ta, da je tudi pri tej dejavnosti potrebno nekaj znanja v seštevanju, množenju, merjenju, vzorčenju in vse to spada pod matematične sposobnosti.

Le, da med pletenjem vse to počnemo podzavestno – a kljub temu vplivamo na možgane.

Umiri tesnobnost

Poleg fizične umirjenosti, pletenje prav tako sprostitveno vpliva na mentalno stanje. Kot že rečeno, je ta dejavnost podobna meditaciji. Umu dovoli, da naredi odmor in preusmeri osredotočenost ter ublaži skrbi.

Ohranja fleksibilnost sklepov v prstih

Pletenje in kvačkanje zahteva število majhnih, natančnih gibov, ki jih pogosto izvajamo zelo hitro. Ta ponavljajoča se vaja je dejansko dobra za fleksibilnost sklepov v prstih in to, da mišice v dlaneh ostanejo napete.

Čeprav se morda zdi ravno nasprotno, pa je premikanje prstov med pletenjem odlično tudi za ohranjanje mobilnosti pri osebah z artritisom.

A tudi pri tej dejavnosti bodite pazljivi, nežni in ne pretiravajte. Vzemite si odmor, da prste malo razgibate.

Izostri spomin

Pri pletenju in kvačkanju je pomembno, da vemo, kaj počnemo: kako plesti oziroma kvačkati, katera barva je naslednja na vrsti in koliko vrst moramo narediti … Vse to povzroči, da se možgani začnejo aktivno zanašati na svoj spomin in bolj, kot ga uporabljamo, močnejši postaja.

Daje vam občutek smisla

Najhujši občutek je, da ste preprosto tam nekje. Pač ste. Če boste imeli nek projekt (v tem primeru pletenje ali kvačkanje), boste imeli tudi nek cilj in posledično spoznali smisel. Cilj si boste želeli tudi doseči, k čemur bo ta dejavnost pripomogla, zato se boste počutili čudovito in navdahnjeno.

Lahko naredite tudi kapo, šal, pulover za koga drugega. Občutek, da ustvarjate nekaj za nekoga, ki ga imate radi, je še posebej izpopolnjujoč.  

Pomaga se vam spopasti z bolečino

Pletenje zahteva osredotočenost, kar pomeni, da se morate skoncentrirati na to, kar počnete – zaradi česar (vsaj za trenutek) lahko pozabite na bolečino. Osebam s kroničnimi bolečinami lahko ta dejavnost omogoči, da razmišljajo o nečem drugem in se, pa četudi samo za kratek čas, manj zavedajo bolečine, ki jih pesti.

To pa ne velja samo za fizično obliko bolečine, ampak tudi v primeru klinične depresije ali motnje prehranjevanja – torej za psihično obliko.

Zmanjša prenajedanje oziroma nepremišljeno uživanje prigrizkov

Če imate zaposlene roke, ne morete poseči po nepotrebnih (nezdravih) prigrizkih! Namesto, da zvečer samo posedate pred televizorjem, vzemite v roke še pletilke.

Poveča samozavest

Torej, delo na projektu je izpopolnjujoče, opravljeno delo pa vam da še boljši občutek. Lahko si boste rekli: "Uspelo mi je!"

Pletenje ali kvačkanje bo spretnost, ki ste se je naučili in nekaj, kar znate početi. Klopčič volne znate dejansko pretvoriti v nekaj, kar lahko nosite. To je neverjetno in vi ste neverjetni, da vam je to uspelo!

Na koncu pa še dobite nov pulover ali šal!

Poleg občutka, da ste nekaj dosegli in da zmorete, dobite tudi super izdelek. In najboljše pri tem je, da na svetu ni takšnega, kot ga imate vi. Pa naj bo to le kapa, pulover ali celo odeja, karkoli bo, bo vaše!

Če bi tudi sami želeli dati priložnost tej dejavnosti in izboljšati svoje splošno zdravje, si oglejte spodnja dva posnetka, namenjena začetnikom.

Pletenje

Kvačkanje

Fotografije: Profimedia

Preberite še: