Zakaj je plitko dihanje na dolgi rok zelo nezdravo

Zakaj je plitko dihanje na dolgi rok zelo nezdravo (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2020

Kaj naredite, ko se ustrašite? Zadržite dih, je res? Kaj pa, ko ste pod stresom? No, takrat dihamo preplitko. Na dolgi rok je to zelo nezdravo. Preberite, zakaj. Nato pa naredite opisane 3 vaje, ki vam bodo pomagale.

Dihanje. Pride in gre – ne da bi to sploh opazili. Naše telo je povsem brez truda oskrbljeno z vsem, kar potrebuje za življenje. Nikoli ne pozabimo zajeti zraka, tudi takrat ne, ko nekaj drugega zahteva našo pozornost.

Čeprav čisto tako tudi ni. Kadar smo pod stresom, kadar se počutimo neprijetno in nas je strah, takrat skoraj povsem zadržimo dih in pogosto se nam v takih trenutkih zgodi, da imamo občutek, da se bomo zadušili. V resnici v takih trenutkih dihamo preplitko. Pri tem uporabljamo le zgornji del pljuč.

Na dolgi rok je to zelo nezdravo. Tako dobimo premalo kisika, trebušna prepona, naša najpomembnejša dihalna mišica, pa zaspi, če ima premalo dela.

Z dihanjem odpravite stres

Ko letamo od točke A do točke B, opravljamo več stvari hkrati in se ob tem jezimo še na partnerja, sodelavce ali šefa, naše telo izloča precejšnje količine stresnih hormonov. Nič ni narobe z njimi, saj poganjajo naše telo naprej. Na začetku.

Na dolgi rok pa poskrbijo za stalen občutek nemira. In prav to lahko odpravite z dihanjem.

Nič drugega vam ni treba narediti, kot da se od časa do časa ustavite in se osredotočite na ta čudoviti proces.

Globoko, enakomerno dihanje s trebuhom poskrbi za odpravo stresnih hormonov, sprosti celoten organizem in pomiri bitje srca. Pazite na to, da se vam bo ob vdihu dvignil prsni koš, trebuh pa izbočil. Pri izdihu trebuh povlecite malce navznoter.

Vzhodnjaška modrost

V številnih starih kulturah je dihanje veljalo kot čista življenjska energija. Nič čudnega, da so se v jogi razvile čisto posebne tehnike dihanja, ki se jih učimo še danes.

Točka osredotočenja je pogosto na izdihu. To je še posebej pomembno, ker večina ljudi za vdih porabi več časa kot za izdih. Tako se pljuča nikoli povsem ne izpraznijo in naredijo prostora za svež kisik.

Prostor za novo

Če se boste naučili popolnoma izdihniti, se boste lažje 'poslovili' od starih skrbi in strahov. Starih miselnih vzorcev. Življenje bo lažje. Srečnejše. Dovolili boste prihod novega. Bolj se boste zavedali sedanjih trenutkov in jih povezali s svojo notranjo močjo.

Tri vaje, ki pomagajo najti stik s tokom življenja

Močno pihanje znižuje stres

1. Prebudite dihanje

Eno do dve minuti stojte sproščeno. Stopala naj bodo razširjena v širini ramen. Pretegnite in iztegnite se ter celotno telo nežno raztegnite po dolžini. Predstavljajte si, kako je v vas čedalje več prostora za dihanje – in s tem za življenjsko energijo. Nekajkrat zelo na široko odprite usta. Globoko vdihujte in izdihujte. Zehajte.

2. Opazovanje trebuha

Če želimo izkoristiti dihanje, ga moramo najprej spoznati. Začutite, kako pride in gre – če ne vplivate nanj. Nato se za nekaj minut osredotočite na svoj popek. Opazujte, kako se dviga in spušča. To lahko naredite leže ali sede.

3. Stran z vsem

S to vajo se boste hitro znebili stresa, jeze in slabe volje! Sedite pokončno in vdihnite skozi nos – nato eksplozivno, močno in hitro izdihnite skozi usta. Trikrat.

Preberite še:

Ali pa preberite TO zgodbo: