30-dnevni izziv: Mesec pozitivnih besed

30-dnevni izziv: Mesec pozitivnih besed (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2022

Ste že odkrili resnično moč sočutja do sebe? Vse misli in besede, ki jih namenjamo sebi, močno vplivajo na naše vsakodnevno življenje.

To potrjujejo tudi psihologi. Raziskave, ki so jih opravili, kažejo, da lahko sočutje do sebe pomaga preprečiti tesnobo in depresijo.

Posamezniki, ki znajo biti sočutni do sebe, so bolj optimistični, radovedni, vestni, odprti, lažje dosegajo cilje … In so na splošno bolj zadovoljni z življenjem, pravijo strokovnjaki.

Toda medtem ko je to za nekatere povsem naravno, se morajo drugi sočutja do sebe naučiti.

Zelo pogosto smo namreč prav do sebe najbolj strogi (»Kako sem sploh lahko naredil/a kaj takega?«, »Res sem neumen/a!«, »Grozno zgledam v tej obleki, le kaj sem mislil/a!«), medtem ko smo do drugih tako razumevajoči, zlahka najdemo tolažilne besede in podelimo komplimente.

Metode, kako se naučiti sočutja do sebe

Christopher Germer, psiholog, v knjigi The Mindful Path fo Self-Compassion, pravi, da obstaja 5 metod, kako se naučiti sočutja do sebe.

Skupaj z drugimi strokovnjaki za začetek predlaga naslednje korake:

1. Razvajajte svoje telo. Pojejte nekaj zdravega. Počivajte. Zmasirajte si stopala. Pojdite na sprehod. Vse, s čimer boste poskrbeli za fizično boljše počutje, vam bo dalo tudi odmerek sočutja.

2. Napišite si pismo. Opišite situacijo, zaradi katere v sebi občutite bolečino (izguba službe, razveza, obtožbe, ki niso resnične …). Vse to zapišite v pismu tako, da nikogar ne obtožujete. Osredotočite se na svoja čustva, to, kar čutite.

3. Spodbujajte se. Če se vam zgodi kaj slabega ali bolečega, si v tej situaciji predstavljajte prijatelja. Kaj bi rekli prijatelju? Te sočutne besede namenite sebi.

4. Prakticirajte čuječnost. Čuječnost je zelo močno orodje za osebnostno rast in psihološko spoprijemanje s težavami. Gre za opazovanje oziroma zavedanje misli, občutkov in dejanj, ne da bi jih poskušali zatreti ali zanikati. Gre za sprejemajoče zavedanje tega, kar doživljamo v sedanjem trenutku. Ko se pogledate v ogledalo in vam ni všeč tisto, kar vidite, sprejmite slabo z dobrim, s sočutnim odnosom.

Več: 10 osnovnih pravil za urjenje v čuječnosti (za uspešnejše premagovanje izzivov)

30-dnevni izziv: Mesec pozitivnih besed

Mesec komplimentov lahko pomaga odkriti svoj pravi življenjski namen in pomaga pri doseganju ciljev.

Pripravite pisalo in 'poste-it' lističe ter jih postavite zraven postelje.

Naslednjih 30 dni:

1.

Vsako jutro si vzemite minuto in na listič zapišite nekaj pozitivnega o sebi. Eno stvar, ki jo na/pri sebi občudujete, na katero ste ponosni.

2.

Bodite kar se da specifični. Seveda štejejo tudi komplimenti, kot je 'zelo si prijazen/a', a to je priložnost, ko si lahko čestitate za vse, čisto vse dosežene cilje, ste ponosni na najmanjše korake … Ko ste, na primer, po več letih trdega treniranja pretekli 10 kilometrov.

Poskusite menjati med fizičnimi značilnostmi, osebnostnimi lastnostmi, dobrimi dejanji …

3.

Lističe lepite na vidna mesta. V kopalnici na ogledalo, v kuhinji na hladilnik, na vhodna vrata …

4.

Kadarkoli se v vas prebudi notranji kritik in opozarja na eno vaših napak, prikličite v spomin pozitivne besede, ki ste jih zapisali na lističe.

Ko denimo stojite v kopalnici in začnete kritizirati svoj odsev v ogledalu: »Ja, moji lasje so grozni, imam malo trebuščka … a ta teden sem kljub natrpanemu urniku v telovadnici trikrat pridno treniral/a, šel/šla na sprehod in presneto sem ponosen/a nase.«

Pozitivne misli in besede morda ne bodo takoj izpodbile negativnih, pravijo psihologi, zato se potrudite in vztrajajte. Pustite ostro kritiko za sabo, uporabite prijaznejši ton, bodite prijazni do sebe.

Sčasoma se boste počutili tako fantastično in čudovito, kot v resnici ste – kar je prvi korak, da postanete to, kar želite postati.
Preberite še: