Stvari, ki se jih naučimo iz najslabših situacij in največjih napak

Stvari, ki se jih naučimo iz najslabših situacij in največjih napak (foto: Edu Grande | Unsplash) Edu Grande | Unsplash
26. 6. 2022

Najboljše življenjske poduke potegnemo iz najslabših situacij in največjih napak.

Bolj ali manj smo nekoč vsi trpeli, ker situacija ni potekala po naših predvidevanjih ali željah, tudi izgubili smo že kaj ali nekoga ... Toda karkoli se vam je v življenju dogajalo, je edini način, da preživite, da greste naprej, zadovoljstvu naproti, da ste pozitivno naravnani in hvaležni za vse tisto lepo, ki se vam je zgodilo.

Pri tem si lahko pomagate z osmimi nasveti pisatelja Marca Chernoffa, ki vam morda pridejo prav, ko vam v življenju ne bodo ravno cvetele rožice.

Bolečina je del zorenja

Življenje nam včasih zapre neka vrata, ker je čas, da gremo naprej. To je dobra stvar, ker pogosto ne želimo spremeniti niti tistega slabega, vse dokler nas okoliščine k temu ne prisilijo.

Ko pridejo težki časi, se spomnite, da vsaka bolečina prihaja z namenom. Pojdite proč od tistega, kar vas je prizadelo, toda nikoli ne pozabite, kaj vas je ta bolečina naučila. Vsak veliki uspeh zahteva težko, ampak smiselno bitko.

Dobre stvari zahtevajo čas, zato bodite potrpežljivi. Zapomnite si tudi, da obstajata dve vrsti bolečin – tista, ki vas prizadene, in tista, ki vas spremeni.

Nič ni večno

Kadar dežuje, tudi preneha. Vsakič, ko ste prizadeti, se rana zaraste. Zatem vedno posije sonce. Ne mislite, da noč lahko traja večno, ker nič ne traja večno – ne sreča ne žalost.

Samo zato, ker je stanje trenutno slabo, ne pomeni, da se ne smete smejati. Vsak trenutek je lahko nov začetek in nov konec, novo priložnost dobite v vsakem trenutku. Le ozreti se je treba, da jo uzrete in izkoristite.

Skrb in jamranje ne moreta ničesar spremeniti

Tisti, ki se najbolj smilijo samim sebi, tudi najmanj ustvarijo. Vedno je bolje poskušati nekaj narediti dobro, čeprav ne uspe, kot pa sploh ne poskušati. Ni vsega konec, če vam ne uspe, gotovo je, ko nič ne delate in se zgolj smilite samim sebi! Prevzemite iniciativo!

Brazgotine so simbol vaše moči

Nikoli se ne sramujte brazgotin, ki so posledica vašega življenja. Brazgotine pomenijo, da je bolečina minila in je rana zaprta. Brazgotina je tetovaža zmage, na katero ste lahko ponosni.

Ne smete biti žrtev svojih brazgotin. Ne morete jih izbrisati iz preteklosti, lahko pa spremenite način, kako gledate nanje. Na svoje brazgotine glejte kot na znake svoje moči.

Perzijski filozof in pesnik Rumi je že zdavnaj povedal, da je rana mesto, skozi katero v vas prihaja svetloba.

Tudi najmanjša borba je korak naprej

Bistvo potrpežljivosti ni v čakanju, temveč v sposobnosti, da vztrajate, dokler greste proti cilju, ker se zavedate, da je vreden. Če zato želite nekaj začeti, začnite in bodite vztrajni. Sicer nima smisla začenjati. Čeprav to lahko pomeni začasno izgubo stabilnosti in udobja, se vam na koncu to lahko večkratno povrne. In ni boljšega občutka od tega, kakor tudi to, ko veš, kaj pomeni biti živ.

Tuja negativnost ni vaš problem

Bodite pozitivni tudi, ko ste obdani z negativnostjo. Smejte se tudi, ko vas drugi poskušajo povleči na dno. Obstaja enkraten način, da vam pri tem uspe: zadržite entuziazem in ostanite osredotočeni na svoje cilje.

Tudi ko z vami slabo ravnajo, ostanite to, kar ste. Ne dovolite, da vas tuja grenkoba spremeni.

Nič ne dojemajte osebno, celo takrat, ko je osebno. Ljudje redkokdaj nekaj počnejo zaradi vas, po navadi vse delajo izključno zaradi sebe.

Tisto, kar je usojeno, se bo na koncu tudi zgodilo

Prava moč se vidi takrat, kadar se vam najbolj joka in imate toliko tega, zaradi česa vam je težko. Namesto tega izberite nasmeh in spoštujete tisto, kar vam je življenje dalo. Za vsako bitko stoji blagoslov, toda da ga lajko vidite, morate odpreti svoje srce in um.

Na silo se ne more nič zgoditi. A tisto, kar je usojeno, se bo vsekakor zgodilo, od tega ne morete pobegniti, četudi to močno poskušate.

Največ, kar lahko naredite, je, da nadaljujete

Ne bojte se po porazu vstati, ne bojte se ponovno poskusiti, imejte radi, živite. Ne smete dovoliti, da težka lekcija okamni vaše srce. Najboljše življenjske lekcije se učijo iz najbolj groznih situacij in največjih napak.

Čeprav bodo trenutki, ko vse, kar bi lahko šlo po zlu, zares tudi gre po zluj in se ne morete izvleči. Ja, življenje je težko, toda vi ste še težji! Morate najti moč, da se vsak dan smejete, pogum, da ste drugačni. Poiščite v srcu način, da nasmejete tudi druge.

Ne nervirajte se zaradi stvari, ki se ne morejo spremeniti. Živite enostavno in velikodušno. Bodite iskreni, delajte marljivo, celo če čutite, da ste za nekaj prikrajšani, nadaljujte. Nadaljujte z rastjo!

Preberite še:
Ali pa: