Teh 5 stvari bi morali znati in vedeti v svojih 20. letih

Teh 5 stvari bi morali znati in vedeti v svojih 20. letih (foto: profimedia) profimedia
26. 7. 2021

Že lahko odkljukate katero od stvari, za katere menimo, da bi jih bilo dobro osvojiti, preden pihnete svečko za 30. rojstni dan?

Varčevanje

Prej kot se naučite varčevati, bolje boste preskrbljeni kasneje in lažje boste hodili skozi življenje. Četudi imate miselnost, da moramo živeti za sedanji trenutek, ne pozabite, da boste morali od nečesa živeti tudi v starejših letih in takrat, ko se zgodi kaj nepredvidljivega. 

Poleg tega boste morda potrebovali denar za večje nakupe (selitev, nakup avtomobila, dojenčka …), zato je nujno, da ustvarite varčevalni načrt. 

Priprava na nepričakovano

Na nepričakovano se zares ne moremo pripraviti, za določene situacije pa se lahko vsaj malo zaščitite. Za nepričakovane nakupe, izgubo službe, selitev in podobno, se lahko (kot smo omenili) pripravite z varčevanjem. 

Čas je tudi, da preverite zdravstvena zavarovanja in poiščete tistega, ki vam bo ustrezal. Ne pozabite tudi na zavarovanje preden se odpravite na potovanja, ob nakupu avtomobila ... 

Počasi se začnite učiti in prevzemati stvari, s katerimi se do sedaj niste preveč obremenjevali, pa so nujno potrebne. 

Skrb za zdravje

V dvajsetih se zdi, da je pred nami še celo življenje, zato ni tako pomembno, kako ravnamo s telesom, poleg tega se počutimo odlično. Pa vendar, pomislite na čas, ko vas je kaj bolelo ali ste bili bolni. Si predstavljate, da bi morali tako živeti vsak dan? To lahko postane realnost, če že sedaj ne boste skrbeli za svoje zdravje in telesa ohranjali v odlični formi. 

Zato se končno odločite, da boste izgubili teh nekaj odvečnih kilogramov, se redno gibali (da, imate čas!), se naučili kuhati in počasi opustili večerjanje v restavracijah. Vzemite si čas zase več kot enkrat mesečno in poskrbite tudi za mentalno zdravje. 

Najdite svojo družbo

Saj jo že imate, kajne? Pa vam ustreza? Mogoče postajate utrujeni od pogostih nočnih zabav in vam bolj ustrezajo mirni večeri v dobri družbi ob pogovoru in igrah. Ali pa vam nenehno izpostavljanje na družbenih omrežjih ne ustreza in ne čutite potrebe po tem, da bi fotografirali vsak obrok. Pa vsi toksični posamezniki, ki iz vas črpajo energijo in ne dajo ničesar v zameno … 

Ponovno preverite, koga uvrščate med svoje prijatelje in kdo si zares zasluži vaše pozornosti. Čas je, da razmislite, kdo vas bo spremljal skozi celo življenje. 

Uredite čustva

Zagotovo vas spremlja čustvena prtljaga iz preteklosti, ki vam ne pomaga pri ničemer, ampak vas vleče navzdol. Začnite razčiščevati, oprostite sebi ali drugim, počistite zamere, za katere se sploh ne spomnite več vzroka in pustite preteklost za seboj. 

Vse to bo vzelo veliko časa, vendar boste potem lažje zadihali in pogumno korakali naprej. Nič slabega ni, če ugotovite, da potrebujete pomoč strokovnjaka za premlevanje čustev in ohranjanje mentalnega zdravja, ali pa se vsaj pogovorite s prijateljem.