Vam primanjkuje motivacije? TAKO si lahko pomagate!

Vam primanjkuje motivacije? TAKO si lahko pomagate! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 8. 2021

Ne glede na to, ali je govora o službi, športu, učenju, hišnih opravilih... Dejstvo je, da vsak od nas kdaj pa kdaj izgubi motivacijo. Preverite, kako si lahko na vsakem področju posebej pomagate in postanete bolj motivirani!

Redna vadba

Vsi vemo, da je redno gibanje izjemno pomembno za naše psihofizično zdravje. A včasih nimamo motivacije, da bi se redno gibali, tudi, če izberemo vadbo, ki nam je všeč. Tukaj je nekaj predlogov, kako se motivirati.

Nagrajujte se

Privlačna nagrada vedno dvigne našo motivacijo. Sami s seboj se dogovorite, da se boste nagradili za redno rekreacijo. Lahko si denimo privoščite masažo konec tedna, če ste čez teden najmanj 3x bili aktivni. Ali pa si npr. v šparovec dodate 2 € vsakič, kadar opravite trening in prihranite za vikend oddih ali kakršno koli drugo stvar, ki bi si jo radi privoščili.

Cilje porazdelite na več manjših ciljev

Sploh pri gibanju si dostikrat zadamo prevelike cilje, ki od nas zahtevajo dolgotrajno delo. Včasih vmes izgubimo motivacijo ravno zato, ker še ne vidimo nobenih rezultatov. Če je vaš cilj tako izgubiti 10 kg, ga razdelite na manjše dele; postavite si recimo cilj, da boste mesečno izgubili 2 kg. Ob doseganju manjših ciljev boste ostajali motivirani in sčasoma prišli tudi do večjih.

Trenirajte v družbi

Vse je bolj zabavno, če to počnemo v družbi! Na vadbo se odpravite s partnerjem, prijateljem, družino... Tako se boste med seboj motivirali, družili in zabavali hkrati. Vadbe se boste udeležili z veliko večjim veseljem, kakor sicer.

Učenje in projektno delo

Učenje je lahko prava muka, če se ga ne lotimo pravilno. Sploh, če se še šolate in imate več izpitov naenkrat. A tudi to lahko naredite bolj lahkotno, če se ustrezno motivirate

Naredite si seznam opravil

"To-do" seznam se izkaže kot izjemno uporaben - tudi pri učenju in projektih. Zapišite si vse, kar morate v dnevu opraviti in to razdelite na več manjših opravil. Če morate denimo predelati 5 poglavij v učbeniku, si napišite vsakega posebej in sproti kljukajte, ko predelate snov. Z manjšimi opravili se ne boste počutili tako obremenjeni, s sprotnim kljukanjem pa bosta tudi vaša motivacija in zagon večja.

Nagrade, nagrade

Tudi pri učenju se lahko zelo dobro motivirate z nagrajevanjem. Lahko se nagradite po uspešno opravljenem izpitu ali pa se sproti nagrajujete po dnevu učenja. Ni nujno, da gre za velike nagrade; po učenju si lahko privoščite sprehod, pijačo s prijateljem ali pogledate epizodo vaše najljubše nanizanke.

Premori

Težko je ohranjati motivacijo, ko cel dan sedimo pred računalnikom ali knjigo. Vsako uro si privoščite 15 - 20 minut dolg premor. V tem času se lahko malo pretegnete, odpravite na svež zrak ali popijete skodelico kave/čaja.

Hišna opravila

Večino ljudi veseli čist in urejen dom. A priti do tega je včasih lahko težavno in izčrpajoče. S temi triki lahko ohranjate motivacijo za hišna opravila.

Prižgite si glasbo

Dobra glasba vam bo dvignila razpoloženje med čiščenjem. Lahko si ustvarite seznam skladb, namenjen prav hišnim opravilom. Nanj uvrstite pesmi, ki vas spravljajo v dobro voljo in vam dajejo energijo.

Spremenite vsakdan

Hišna opravila lahko postanejo del vašega vsakdana tako, da jih sploh več ne boste opazili. Dodajte si jih v dan tako, da vam hišna opravila vzamejo čim manj časa in energije. Primer: nesite smeti sproti, ko se odpravite v službo ali pobrišite prah medtem, ko gledate TV in nastopijo reklame.

Služba

Tudi, če obožujete svojo službo, včasih nastopijo dnevi, ko enostavno nimate motivacije ali bi si želeli narediti več. Tudi na delu lahko sami sebe motivirate in postanete še boljši.

Razčlenite svoj dan

Ob pogledu na vso delo, ki nas čaka, pogosto izgubimo vso motivacijo že takoj po prihodu v službo. Razčlenite svoj delovnik na 30 minutna opravila. Če vaš delovnik traja 8 ur, to v praksi pomeni, da ga razčlenite na 16 manjših opravil. Tako boste imeli občutek, da ste naredili že veliko in ohranjali motivacicjo do konca dneva.

Odstranite moteče dejavnike

Danes imamo že veliko motečih dejavnikov: telefon, pametna ura, glasni sodelavci... Če je le možno, odstranite vsaj veliko večino dejavnikov. Izklopite telefon in ga skrijte v predal. Bodite v čim bolj mirnem, pospravljenem, minimalistično urejenem okolju. S tem, ko boste bolj osredotočeni na delo, boste tudi bolj produktivni in s tem tudi bolj motivirani.

Prioritizirajte

Noben od nas ni superjunak in vsak ima v dnevu 24 ur. Če imate veliko dela je nekako logično, da morda ne uspete naarediti vsega, kar ste si zadali. Če si že zjutraj zadate preveč nalog, je velika verjetnost, da bo vaša motivacija manjša. Vsak dan si postavite 3 glavne prioritete, torej opravila, ki jih v dnevu nujno morate narediti. Vse ostalo si pustite v kategoriji "če bom imel/a čas". Če vam uspe narediti 3 glavna opravila, bo tudi vaša motivacija za ostala opravila veliko večja.

Veronika Sivka