Včasih smo bili utrujeni, danes smo pod stresom

Včasih smo bili utrujeni, danes smo pod stresom (foto: profimedia) profimedia
10. 7. 2019

Prav gotovo poznate televizijski reklamni oglas, v katerem se ženska pritožuje nad svojim napornim dnem: 7.50 – na poti v službo, 12.37 – kosilo s prijateljicami, 14.03 –naslednji sestanek, 21.10 – večerja, 23.52 – končno doma.

Proti vsem tem obremenitvam, med katere spada celo večerja z dragim, pomaga – tako pravi oglasno sporočilo – tekoči jogurt, ki okrepi imunski sistem in obrambne mehanizme telesa.

Mnogim ženskam, še posebej tistim z otroki, se zdi oglasno sporočilo nekoliko trapasto.

Jana, mamica dveh otrok, se sprašuje: »Koliko žensk je ob 7.50 že kar nekaj časa na delovnem mestu, o opoldanskem srečanju s prijateljicami in o mirni večerji v restavraciji pa lahko le sanjajo.« Da ne govorimo o mamicah samohranilkah. Te bi lahko kaj povedale o stresu!

Kaj v današnjih časih velja za obremenjenost?

Pravzaprav se lahko čudimo, kako se etiketa z napisom 'stres' v današnjih časih kar tako na slepo lepi na različne aktivnosti, pa naj gre za službo, prosti čas in celo za prijateljstva, ko radi rečemo: Joj, MORAM se kaj dobiti z Natašo.

Zdi se, kot da gre pri besedi stres za nekakšno podelitev časti in določene stvari dobijo svoj pomen šele, če jih povežemo z njim.

Ves svet govori o sestankih namesto o dogovorih. MORAMO v kino, k frizerju, na večerjo ali pa speči torto za otrokovo praznovanje rojstnega dne. Videti je, kot da nihče noče stati ob strani in biti neopažen pri primerjavi teh velikih obremenitev.

Telo se odziva

Seveda ne trdimo, da bi ljudje želeli goljufati, ko pripovedujejo, pod kakšnim stresom so.

Kot dokazujejo mnoge študije, se ljudje dejansko začnejo počutiti nekoliko napeto, ko na stvari pogledajo skozi stresna očala. Zviša se jim raven sladkorja v krvi, pospešita pa se tudi utrip srca in dihanje.

Gre za običajno reakcijo našega telesa na vsakodnevne izzive, s katero poskrbi, da lahko opravimo vse zahtevano in se pri tem še čutimo živahne. To je povsem normalno in na noben način nezdravo.

Drugače pa je seveda, če na vse stvari gledamo kot stresne. Takrat trajno obremenimo svoje telo, ki nehote reagira nejevoljno, utrujeno in na koncu privede do izgorevanja.

Naporen vsakdanjik

In ker se stresa drži sloves nečesa slabega, si ljudje radi poiščejo različna pomagala – vsakodnevni doping: vitaminski dodatki, probiotični jogurti, energetski napitki.

Za vsem tem tiči celotna industrija, ki živi od tega, da nam dopoveduje, kako preobremenjeni smo. Na neki način je sicer to res. Dejansko se od nas vsak dan zahteva več. Še posebej obremenjene so ženske – kot matere, uslužbenke, žene.

Zato je od časa do časa treba izstopiti iz t. i. podganje dirke in nekoliko preoblikovati ali pa z drugačnimi očmi pogledati na naloge, ki morajo biti opravljene. Ali ni obisk frizerja tudi neke vrste sprostitev? Ali ni prijetno speči torte za svoje najmlajše? Kje piše, da moramo biti ob preobilici dela vedno slabe volje?

Zanimiva vprašanja

Če bomo v naš besednjak vključili besede, kot so užitek, veselje in potrditev, ne bomo le veliko bolj sproščeni, temveč se bomo morda začeli zabavati ob opravljanju opravil, ki nas polno zaposlujejo.

Govorjenje o stresu je namreč velikokrat le nekakšen ščit, ki ga nosimo pred seboj.

Ta nam preprečuje, da bi preveč razmišljali o sebi in resnično poslušali druge.

Na primer, zakaj ženska s televizijskega oglasa večerjo s prijateljem uvršča med stresne trenutke dneva? Zanimivo bi bilo slišati, zakaj je to zanjo stresno. Veliko bolj kot le dejstvo, da je to pač le še eden od stresnih trenutkov dneva, ki jih lahko premagamo z enostavnim dopinškim tekočim jogurtom.

Med počitnicami pozabite na službo in stres:

  • zamenjajte rutino,
  • če v službi veliko sedite, potem zdaj veliko hodite, plavajte in se gibajte ,
  • če ste v službi fizično aktivni, lenarite in se vsak dan le raztegnite,
  • berite, poslušajte glasbo,
  • igrajte se z otroki,
  • ne delajte popolnma nič, samo glejte morje ali lepe razglede v hribih.

Preverite: 5 dobrih razlogov, zakaj izbrati hojo

Ideje za izlete: