Voda - vir vitalnosti in dobrega počutja

Voda - vir vitalnosti in dobrega počutja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 8. 2014 Vir: Lisa

Voda je vir življenja, ki je enako pomembna kot zrak za dihanje. Preberite, kako jo kar najbolje izkoristiti.

Čisto vseeno je, ali se osvežite v oazi za dobro počutje, ob jezeru, morju ali pa se oprhate pod domačo prho – voda je dražljiv vir vitalnosti in dobrega počutja.

Potopite se in se sprostite

Po indijanskem prepričanju se s potopitvijo v vodo dejansko za trenutek potopite v neki čisto drug svet. Pospeši se prekrvavitev telesa, mišice se sprostijo, duh pa osvobodi.

Dodatno šumenje morja ali slapa nam pomaga, da se znebimo vsakdanjega stresa. 

V dobri formi z vodno gimnastiko

Gibanje v vodi deluje blagodejno na telo in duha. Ker v vodi čutimo le desetino telesne teže, se pri tem prijetno sprostijo sklepi, mišice in hrbtenica. Zaradi upora vode so vsi gibi nežni, harmonični, vendar hkrati zelo učinkoviti.

V 30 minutah gibanja v vodi boste porabili približno 400 kalorij, na suhem pa bi ob podobnih vajah 'pokurili' 100 kalorij manj.

Mineralna voda: užitek, ki prinaša zdravje

Nič kalorij in nadvse osvežilna – po mineralni vodi ne bi smeli posegati le poleti. Ker je človeško telo sestavljeno iz 70 odstotkov vode, dnevno potrebuje najmanj dva litra tekočine, da presnova ne zaide v neravnovesje. Še posebej zdrava je voda s pomembnimi minerali, kot sta magnezij in kalcij.

Watsu – popolna sprostitev

Breztežnostno lebdenje in istočasna masaža – watsu je zelo blagodejen. Terapija, ki jo ponujajo tudi že pri nas, sprosti mišičevje, odpravlja napetosti in izboljša gibljivost sklepov. Ime izvira iz vode (ang. water) in japonske oblike masaže shiatsu.

Vodni marš?

Klasično vodno terapijo po Kneippu lahko izvajate tudi doma. Najprej si s hladno vodo oprhajte noge (poleti lahko kar z vodo v cevi na vrtu).

Začnite pod kolenom in vodni curek nato po zunanji strani nog popeljite do stegen. Nato pa po notranji strani nog spet do stopala. Hladen vodni dražljaj krepi vene in poživlja utrujene noge.

Spremenite kopalnico v spa

Potopite se v vodo, se sprostite, misli pa naj odplavajo daleč stran. Za to vam ni treba ravno na Karibe, saj lahko v termalni tempelj spremenite kar domačo kopalnico.

V vodo kanite nekaj eteričnega olja, prižgite dišeče svečke in jih v barvitih svečnikih postavite na rob kadi. Za posebno dobrodejen občutek poskrbi predvsem oranžno steklo. Za še boljše počutje pa si lahko prižgete še svojo najljubšo glasbo.

Termalna kopel: vrelec mladosti

Sprosti mišičevje, blaži bolečine in deluje protivnetno – kopanje v termalni vodi je zelo učinkovito zdravilo. Glede na izvir ta vsebuje različne dele mineralnih snovi, ki pomagajo pri zdravljenju.

Termalna voda aktivira tudi presnovo, idealna je za zniževanje krvnega tlaka, tista z večjo vsebnostjo žvepla stabilizira srčno-žilni sistem in pomaga pri težavah s sklepi.