Zakaj bi si morali nujno vzeti čas za opuščanje

Zakaj bi si morali nujno vzeti čas za opuščanje (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 8. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Osvobodite se balasta in naredite prostor za nekaj novega! Preberite, kako to dobro dene in kako to gre – in zakaj je včasih pomembno, da si za to vzamete čas.

Bodisi gre za hudo srčno bolečino, sramovanje za napako ali pokop sanj – vedno znova boste slišali isti nasvet: "Pusti to in pozabi." Je to dober nasvet?

Ja, jasno. Dopoveduje nam, da je preteklost minila, nič več se ne da spremeniti, torej se ne 'izplača' dregati. Treba je torej zaključiti staro, da lahko začnemo novo. Kdor opusti preteklost, ima proste roke.

Do tu vse dobro. Kaj pa če čudežna tabletka ne deluje? Kaj če nam ne uspe pozabiti? Ali če človek dvomi, da je resnično dobro vedno hitro povleči črto pod bolečimi občutki?

Tudi v tem imate prav. Kajti tako kot telesne težave potrebujejo tudi duševne stvari čas, da se pozdravijo. Potrebujejo posebno pozornost. V takih primerih je treba malo počakati in pregledati, kaj vse se je nakopičilo.

Vse gre lahko stran

Mučnosti in porazi

Vsak pozna misel 'ko bi vsaj'. Spomini na napačne odločitve, napake v službi in položaji, v katerih smo se vedli nerodno ... vse to nas obremenjuje, je pa tudi pomembno, da se s temi stvarmi spopademo pametno.

Vedno je treba analizirati, kaj je šlo narobe. Le tako se lahko učimo iz napak. Pomaga, če si rečemo: Naredila si tisto, kar je bilo v tistem trenutku možno.

Iluzije in pričakovanja

Človek upa na boljše čase, da se bo spremenil ali da se nam bo končno uspelo več ukvarjati s športom ali pa se bolj uveljaviti v službi ali nekomu jasneje postaviti jasne meje. Neizpodbiten znak, da se mora nekaj zgoditi z duševno nesnago.

Najprej se moramo vprašati: zakaj se nič ne spremeni? Ali moji cilji niso več pravi zame? Ali me je strah pred neuspehom?

Ko si razjasnite ta vprašanja, lahko bodisi postanete aktivni ali pa si priznate: Ni mi treba doseči vsega tega. Dobra sem taka, kot sem.

Nepotrebne stvari

V omarah in predalih nas večina najde veliko predmetov, ki jih nikoli ne uporabimo (ali oblečemo). In jih tudi nikoli ne bomo uporabili (ali oblekli).

V teh primerih je opuščanje neizmerno osvobajajoče. Te stvari je smiselno podariti ali prodati!

Preverite: Čiščenje doma (in duše):  24 stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek

Nepriljubljeni rituali

Rituali so pomembni. Dajejo neko oporo. Povezujejo. Vpeljemo jih, ker nas izpolnjujejo. Toda v nekem trenutku izgubijo čar in tega si nismo pripravljeni priznati.

Včasih si tudi očitamo ali pa se malce sramujemo, da nimamo več veselja do te 'prijetne navade'. V tem trenutku je treba postati strog – do samega sebe. Prisilite se in bodite iskreni: tega več nočem. Ja, to smete!

Priložnost

Kdor si vzame ta čas, dobi priložnost, da se uči in razvija. In potem se nenadoma zdi veliko lažje 'pozabiti'. Potem lahko sprejmemo, da je nekaj mimo. Potem lahko odpustimo drugim in tudi sebi.

In takrat lahko začnemo znova. In morda takrat zelo zavedno izločite nekatere stvari, da je vaša 'prtljaga' nekoliko lažja.

Poskusite: 3 preproste tehnike, ki pomagajo pri opuščanju in sprostitvi

In preberite tudi: Stvari, ki se jih naučimo iz najslabših situacij in največjih napak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri