Znaki, da bi morali bolj skrbeti zase

Znaki, da bi morali bolj skrbeti zase (foto: Profimedia) Profimedia
18. 5. 2022

Ste si danes že izrekli kakšen kompliment? Tu so znaki, da morate bolje skrbeti zase.

Ljubezen do sebe ni sebičnost – in ne pomeni, da vam je preprosto VSE na vas všeč. Ljubezen do sebe je skrb zase – s spoštovanjem. Predvsem pa je to vseživljenjski proces.

Toda kako veš, da si ne podarjaš dovolj ljubezni in bi moral bolje skrbeti zase?

Preverite, ali prepoznate te znake:

1.

Nenehno se primerjate. S prijateljico, s partnerjem, s sodelavci, s popolnimi neznanci na družbenih omrežjih, ki vam predstavljajo svoja popolna življenja.

2.

Na prvo mesto nikoli ne postavite sebe. Biti dober prijatelj ali partner vključuje nekaj požrtvovalnosti – vendar je povsem v redu in ni sebično, če postavite meje. Pravzaprav boste tako boljši prijatelj – ne moremo pomagati in podpirati svoje ljubljene ali sebe, če je vaše fizično in duševno zdravje slabo.

3.

Na kaj ste ponosni? Ali morate dolgo razmišljati, kako boste odgovorili na to vprašanje? Brez težav pohvalite druge, do sebe pa ste zelo kritični? Namenite si kompliment. Ni nujno, da gre za velike mejnike v življenju – dovolj so majhne vsakdanje stvari. Ponosni ste lahko, da ste skuhali res okusno večerjo, da ste sosedi pridržali vrata, da imate neverjetno lepe oči … Vidite, ni tako težko.

4.

Nenehno vas skrbi, kaj si mislijo drugi. Zaradi česar počenete stvari, zaradi katerih niste pristni – samo zato, da boste v očeh drugih videti popolni, da boste ugajali ali da bi se izognili konfliktom.

5.

Nenehno ste utrujeni. Veliko razlogov stoji za nenehno utrujenostjo. Če trpite za nespečnostjo, je to povsem pričakovano. Toda utrujeni ste lahko tudi po kvalitetnem nočnem spancu. Morda je čas, da preverite, ali vam primanjkuje pomembnih vitaminov in mineralov. Morda pa ste psihično utrujeni in potrebujete čas zase. 

6.

Pogosto ste tesnobni in razdražljivi. Včasih povsem na robu. Smo samo ljudje in vsi imamo trenutke, ko smo razočarani ali nas iz tira spravijo tudi morda nekoliko smešne stvari, iracionalne.  Ste se, na primer, že kdaj zjokali, ker ste zamudili avtobus? Toda če ste nenehno tesnobni in razdraženi, je to lahko znak, da ste izgoreli.

7.

Postali ste tako rekoč odvisni od kofeina. Če morate nenadoma spiti nenormalne količine kofeina, da se prebijete skozi dan, je to morda zato, ker ne spite dovolj, je kakovost vašega spanca slaba ali pa ste izčrpani zaradi drugega razloga, kot je denimo anemija. V vsakem primeru – posvetite se sebi in se po potrebi pogovorite z zdravnikom.

8.

Nenehno se obtožujete, sramujete in si govorite, »kako sem lahko tako neumen/a?!« Vašega notranjega kritika je preprosto nemogoče ustaviti in utišati.

9.

Slabo se počutite, če si vzamete čas zase.

10.

Strah vas je, da se boste narobe odločili ali naredili napako. Ta strah vas vedno popolnoma imobilizira. Seveda so lahko odločitve tudi precej strašljive - toda izbira vas lahko tudi osvobodi. Dovolite si zaupati, da se vse zgodi z razlogom in da vsaka odločitev vedno prinaša priložnost za globoko duhovno lekcijo.