Za TOLIKO kilogramov se zredite vsako leto, če dnevno pijete kavo!

Za TOLIKO kilogramov se zredite vsako leto, če dnevno pijete kavo! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2023

Ste vedeli, da se lahko tako zelo zredite samo od kave?

Zrno na zrno = pogača, kava na kavo = povišanje telesne mase. Povsem nedolžen napitek lahko pripomore k pridobivanju precejšnjega števila kilogramov na letni ravni.

Koliko kalorij moramo zaužiti, da bi se zredili? 

V splošnem velja pravilo, da 29288 kJ (7.000 kcal) pomeni 1 pridobljen kilogram telesne mase. Če torej mesečno zaužijemo 14.000 kcal več, kot jih porabimo, bi se v mesecu zredili za 2 kilograma.

Koliko kalorij vsebuje kava?

Vse je odvisno od tega, kakšno kavo pijete. Tukaj je nekaj različic, ki so najbolj priljubljene:

  • Turška kava ima najmanjšo energijsko vrednost - približno 14 kJ (4 kcal);
  • Bela kava ali cappuccino s polnomastnim mlekom imata približno 711 kJ (170 kcal);
  • Bela kava ali cappuccino z mlekom z 1 % mlečne maščobe imata približno 397 kJ (95 kcal).

Upoštevati moramo tudi dodajanje sladkorja. Vsaka žlica sladkorja v kavi prispeva k dodatnim 84 kJ (20 kcal).

Koliko se letno zredimo od kave?

Od kave se zredimo takrat, ko njena energijska vrednost preseže količino, ki jo dnevno potrebujemo. Sicer pa je veliko odvisno od tega, kakšno kavo pijemo ter koliko skodelic dnevno si privoščimo.

Če dnevno popijete eno skodelico nesladkane, turške kave brez mleka, letno s pomočjo kave zaužijete (6109 kJ) 1.460 kcal in se zaradi tega letno zredite manj, kakor za četrt kilograma. 

A pozor: kava lahko v resnici prispeva k porastu kilogramov, sploh, če temu ne posvečamo pozornosti.

Če dnevno popijete tri skodelice bele kave s polnomastnim mlekom, v katero vmešate še žlico sladkorja, letno zaužijete kar 290160 kJ (69.350 kcal). Od treh takšnih kav dnevno lahko torej letno pridobite skoraj 10 dodatnih kilogramov.

Pomembno je torej, da pri smo pri pitju kave zmerni z uporabo sladkorja, mleka, smetane ter drugih dodatkov, obenem pa je priporočljivo tudi, da omejimo skodelice popite kave.

Seveda pa je poleg kave pomembna tudi uravnotežena prehrana, zadostna količina gibanja ter zdrav življenjski slog nasploh.

Vir: buildingbody.si

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: