Zakaj bi morali imeti jutranjo rutino?

Zakaj bi morali imeti jutranjo rutino? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2017

Ker je to najboljši način za povečanje produktivnosti in izboljšanje počutja. Še niste povsem prepričani? Morda vas spodbudijo spodnji nasveti.

Kako začnete svoj dan? je prva stvar, ki jo storite, pregledovanje družbenih omrežij in kaj vse ste zamudili med spanjem? Marsikdo se najde v takšnem jutru. Nekateri to opravičujejo s službeno elektronsko pošto, s katero morajo biti vedno na tekočem, drugi samo radi preverijo, ali je že kdo pokonci in kdo je dodal novo sliko na Facebook. Ne zavedamo se, da narobe začeta jutra lahko uničijo produktivnost, ki jo najbolj potrebujemo v prvi polovici dneva. Takrat običajno začnemo s službo in drugimi pomembnimi opravki. Če boste vsaj preizkusili navade, ki naj bi jih imeli zjutraj, boste kmalu opazili pozitivno razliko.

Zares šteje le, KAJ ste naredili

Velikokrat se opravičujemo z izgovorom, koliko dela smo naredili. Želimo se izogniti pomembnemu vprašanju: kaj smo sploh naredili. Koliko svojega truda smo danes prispevali? Da bi bil odgovor »veliko«, morate rahlo spremeniti svoj način dela. Majhne naloge kot je pregledovanje elektronske pošte vam dajo občutek, da ste zelo produktivni, pravzaprav pa je to opravilo, s katerim se izognete pomembnejšim stvarem. Naj bo prva stvar, ki se je boste tokrat lotili, nekaj velikega in pomembnega. Za ostalo bo čas kasneje.

Natančno načrtujte prve tri ure svojega dneva, saj je takrat produktivnost na najvišji stopnji. Če jo izkoristite za pomembna opravila, boste več dela opravili v krajšem času in dosegli dobre rezultate. Ravno nasprotno se bo zgodilo, ko si boste takšne zadolžitve pustili za konec. Utrujeni boste porabili veliko več časa, da bi dosegli enako, kot ste zjutraj. Lahko si pomagate takole:

1. Naredite si seznam opravil, ki jih morate nujno opraviti in takšnih, ki jih lahko naredite tudi jutri.

2. Poleg vsakega opravila zapišite okviren čas, ki ga boste za to porabili.

3. Prve tri ure dneva sestavite iz najpomembnejših opravil, vendar upoštevajte, da boste vsako uro potrebovali nekaj minut odmora. V popoldanski čas umestite zadolžitve, ki zahtevajo manj miselnega napora.

Predvsem nikoli ne podcenjujte počitka, tako nočnega kot odmorov med delom. Dejstvo je, da možgani ne morejo biti v polni pripravljenosti 24 ur na dan. Zato si dovolite spati brez telefona poleg glave in vzeti kratek odmor med delom, ki vas bo sprostil in omogočil, da nadaljujete s svežimi mislimi.

Zato potrebujete jutranjo rutino ...

Tri ure začnejo teči kmalu potem, ko odprete oči. Zato namesto s telefonom dan začnite z nekaj vajami, ki bodo zbudile vaše telo, pripravite si jutranjo kavo in obilen zajtrk ter obnovite današnji urnik. Na delovno mesto boste prišli pripravljeni, saj boste natanko vedeli, kaj vas čaka. Privarčevali boste veliko časa.

Preberite tudi: