Zakaj nas sončna svetloba utrudi?

Zakaj nas sončna svetloba utrudi? (foto: profimedia) profimedia
20. 9. 2018

Poležavanje na ležalniku ob bazenu ne moremo ravno primerjati s HIIT treningom, a nas vseeno utrudi. Zakaj? 

Se vam je kdaj zazdelo, da vas sonce izčrpava, pa čeprav niste počeli drugega kot brali knjigo in srkali limonado? Če ste na to vprašanje odgovorili pritrdilno, boste izvedeli, zakaj ste tako izčrpani.

Vaše telo za pravilno delovanje potrebuje določeno telesno temperaturo, kar pa zahteva veliko komaj zaznavnega, a težaškega dela.

V telesu potekajo različni procesi. Ti procesi, ki jih usmerjajo kemične reakcije, so odvisni od molekul, imenovanih encimi, ki pa bodo pravilno delovali samo, če bo telesna temperatura ves čas v mejah normale. Čeprav je povprečna temperatura človeškega telesa 36,6 stopinj Celzija, je običajna vsakršna temperatura med 36,1 in 37,2. Da lahko učinkovito dihate, se premikate, prebavljate itd., mora vaš notranji termostat temperaturo ohranjati na tem specifičnem nivoju.

Kadar preživljate čas na soncu, še posebej na zelo vroč dan, se mora vaše telo prekomerno naprezati, da lahko temperaturo vzdržuje na običajnih 36,6 stopinjah Celzija. To počne s pomočjo mehanizmov, kot je potenje, pri katerem žleze znojnice po celem telesu začnejo izločati mešanico vode in soli, ki potem izpuhti, da se lahko ohladite. Dodatno delo zahteva dodatno energijo, kar posledično vodi v utrujenost.

Tudi če popijete ogromno količino vode, lahko prekomerna vročina kljub temu povzroči dehidracijo, ki vas povsem izčrpa.

Zaskrbljujoča je še ena posledica, ki jo prinaša prekomerno garanje telesa: Potenje zaradi ohranjanja telesne temperature lahko vodi v utrujenost zaradi hitre dehidracije. Manj vode pomeni manjši volumen krvi, kar pomeni, da po telesu kroži manj kisika in hranljivih snovi, ki ves čas oskrbujejo možgane, pljuča in ostale pomembne organe. Zato postanemo utrujeni in razdražljivi.

Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom lahko oslabi delovanje imunskega sistema, zato se pri nekaterih ljudeh po sončenju pojavi herpes. Zaradi izpostavljenosti soncu pa začne telo proizvajati še več vitamina D, kar pomeni še dodaten proces v že tako natrpanem urniku.

Preverite tudi: