Zakaj so Islandci med najbolj srečnimi narodi na svetu? Je skrivnost v vročih vrelcih in plavanju?

Zakaj so Islandci med najbolj srečnimi narodi na svetu? Je skrivnost v vročih vrelcih in plavanju? (foto: bbc) bbc
4. 8. 2020

Britanska televizija BBC je pred dnevi objavila zanimiv prispevek o tem, zakaj se Islandci redno uvrščajo v vrh seznamov najbolj srečnih narodov. Eden od najbolj pomembnih razlogov za srečo Islandcev naj bi bil skrit v njihovih številnih vročih vrelcih in geotermalnih bazenih. 

Plavanje je že desetletja sestavni del pouka v islandskih šolah in je v resnici del rutinskega življenja praktično vsakega Islandca. Ali kot pravijo sami, v bazenih so vsi praktično goli in podobni drug drugemu, tako se lažje zbližajo, družijo in pogovarjajo.

V bazenu ni prostora VIP, ni elegantnih oblek in tudi mobiteli ostanejo v garderobi.  V vročo vodo se ne pridejo le fizično razmigati, ampak tudi psihično  odpočiti, ali kot je rekla 24-letna Anna: »Zdi se mi, da v bazen pridem zamenjati kožo, in ko grem domov, se počutim kot nova, prerojena in srečna. V vodi popolnoma pozabim na vsakodnevne probleme, ali pa najdem odlične rešitve. V vroči kadi tudi zelo rada meditiram.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The blue lagoon in Iceland 🇮🇸 Photo by @tiffpenguin

A post shared by Iceland (@iceland) on

“Mislim, da vroča voda spodbuja pozitivna čustva in dobro počutje. V vodi smo veliko bolj osebni in se ne pogovarjamo toliko o službi. Res je sproščujoče dan začeti ali končati v vroči vodi,” pravi Lineta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blue Lagoon, Iceland, 2015 #bluelagoon #iceland #geothermalspa #mineralwater

A post shared by Toni Annette (@toniiannette) on

Islandci pravijo, da mora imeti čisto vsako mesto ali manjši kraj cerkev, muzej in bazen. Trenutni trend je, da so vroče kadi ob morju, ki je sicer mrzlo, a pogled na ocean je iz vroče vode prekrasen.