Zakaj ste se poleti zredili (namesto, da bi obdržali izklesano postavo)

Zakaj ste se poleti zredili (namesto, da bi obdržali izklesano postavo) (foto: profimedia) profimedia
5. 9. 2019

Poleti najlažje shujšamo, pravijo, saj jemo manj, obroki pa so lahki, ker je že tako ali tako vroče. Zakaj torej po koncu poletja tehtnica vedno pokaže več kilogramov kot pred počitnicami?

Če ste razočarano ugotovili, da vam ni uspelo obdržati poletne postave, za katero ste se trudili več mesecev, ne skrbite, saj niste edini. Kljub temu da poleti pojeste kakšno solato več in pripravljate lažje obroke kot v zimskih mesecih, je tu nekaj dejavnikov, ki jih lahko okrivimo za pridobljene kilograme. 

Preklopili ste v “poletno mišljenje”

Poleti se radi sprostimo in temu prilagodimo tudi razmišljanje, zato opustimo marsikatero zdravo navado, ki jo imamo čez leto. Namesto podaljšanega sprehoda s psom se raje sončite na vrtu, marsikatero vadbo nadomestite z večernim druženjem, do službe se ne peljete s kolesom, ampak v ohlajenem avtomobilu in nihče vas ne bi moral prepričati, da namesto dvigala uporabite stopnice, saj ste že tako prepoteni. 

Čez dan ste manj aktivni, prehrana pogosto odstopa od ustaljenega jedilnika, opuščate vadbe … Zato se vse to kmalu prične poznati v kilogramih. 

Več časa ste preživeli v avtu, na vlaku, letalu …

Nobena skrivnost ni, da poleti več časa namenimo potovanjem in prav gotovo ste tudi vi letošnje počitnice domov prinesli čudovite spomine. Slaba stran potovanj so postanki: takrat si privoščite kaj sladkega in nezdravega, česar drugače ne bi pojedli. Razumljivo je, da potrebujete energijo, vendar je s sladkorjem ne boste imeli dolgo časa. 

Prihodnjič s seboj raje vzemite nekaj domačih prigrizkov, na primer sadje ali domače energijske ploščice

Niste naredili načrta za piknike

Govorimo o načrtu glede prehrane, da ta ne bo preveč odstopala od tega, kar jeste običajno. V naprej se potrudite, da ne boste škodili svojemu zdravemu načinu prehranjevanja, ki se ga držite že celo leto. Na pikniku boste zagotovo našli kaj zelenjave in sadja - to naj zasede polovico krožnika. Drugo polovico napolnite z drugimi dobrotami tudi s kakšno sladico. Zagotovo boste pojedli manj, kot bi, če bi se nenehno sprehajali med mizami in poskušali hrano. 

Več alkohola

Z nekaj kozarčki alkohola lahko dosežete enako energijsko vrednost, kot jo ima kosilo. Le da je meso z zelenjavno prilogo veliko bolj zdravo kot alkohol. Tudi če si alkohola ne privoščite pogosto, poleti zagotovo spijete kakšen koktajl ali pivo več kot običajno. In če zaužitega ne pokurite, se spremeni v maščobne obročke, ki jih tako sovražite. 

Dober trik je, da pred vsakim kozarcem alkohola, spijete kozarec vode. S tem hitreje zapolnite želodec in si lahko privoščite nekaj pijač manj, kot bi si jih v nasprotnem primeru. 

Plavanje bo rešilo vse

Zanašate se na to, da boste samo s plavanjem pokurili vse, kar pojeste čez dan. Drži, da je plavanje odlična vadba za celo telo in pohvalno, če se ji večkrat posvetite, vendar ne zanemarite drugih aktivnosti. Piknika z vsem sladkim, alkoholom in nezdravimi prilogami žal ne boste izničili z lahkotnim plavanjem. Potrebnega bo več gibanja, zato se trudite v dan vključiti čim več hoje, kolesarjenja in podobnih dejavnosti, ki bodo spremljali treninge. 

Če se trudite nazaj v formo priti s tekom, se nam pridružite in trenirajte z nami! 

V sodelovanju z Dano smo pripravili program teka za popolne začetnike in napredne tekače, veliko nasvetov o maratonih, nekaj receptov in še marsikaj, kar morajo vedeti vsi tekači. Preverite rubriko TUKAJ in začnite z jesenskim tekom! 

Ni pomembno, ali se pripravljate na maraton ali tečete predvsem zase - važno je, da to počnete pravilno in se pri tem zabavate!