Želite zmanjšati vnos kofeina? Odlično ga nadomestite z eno od TEH nepričakovanih stvari

Želite zmanjšati vnos kofeina? Odlično ga nadomestite z eno od TEH nepričakovanih stvari (foto: profimedia) profimedia
14. 3. 2019

Veste, da bi morali spiti kakšno skodelico kave manj, hkrati pa ne želite ostati brez energije in zbranosti. Na srečo je tu nekaj stvari, ki ravno tako učinkovito preženejo zaspanost.

Verjetno vam čisto vse stvari, ki lahko nadomestijo skodelico kave, ne bodo ustrezale, se pa med njimi zagotovo najde kakšna, ki jo boste vmestili v svoj vsak dan.

1. Opremite se z dišavo rožmarina (in ga nujno dodajte svojemu vrtu!). V neki raziskavi so namreč ugotovili, da rožmarin lahko spodbudi možganske funkcije, zaradi česar je bila ena skupina udeležencev v raziskavi veliko boljša v reševanju težav kot druga.  Zato prostor odišavite z rožmarinovim oljem.

2. Malce se shladite. V toplem prostoru nam je udobno in hitro občutimo željo po počitku. Zato za nekaj trenutkov odprite okno, da bo ozračje še vedno prijetno, a malce hladneje. Produktivnost bo veliko boljša.

3. Pospravite telefon. Igranje igric, pregledovanje elektronske pošte, pisanje sporočil in podobna dejanja, ovirajo sposobnost selektivne pozornosti - potrebujemo jo, da izločimo nepomembne informacije in se lahko osredotočimo na to, kar je pomembno. Zato na primer izpolnjevanje ene naloge traja precej dlje, kot bi, če medtem ne bi uporabljali telefona. Če želite, da um ostane oster, se držite stran od elektronskih naprav.

4. Nasmehnite se, saj je smeh pol zdravja. V tem se skriva nekaj resnice, saj vas lahko poživi in prežene potrebo po skodelici kave. Strokovnjaki temu pravijo eustres (pozitiven stres), ki zmanjša ravni hormonov kot je kortizol in ima lahko podobne učinke kot lahkotna vadba. Smeh krči mišice, spodbudi utrip in krvni obtok, vse to pa vas napolni z energijo.

5. Ali ste vedeli, da  ima banana petkrat več magnezija in trikrat več železa kot jabolko ter vsebuje kar 358 mg kalija (na 100 g)? Je tudi bogat vir vlaknin in ne povzročata hitrega dviga krvnga sladkorja. Sodeč po raziskavi Appalachian State University banana poskrbi za več energije kot energijski napitki. Imejte banane vedno na zalogi. Poskrbele bodo tudi za dobro voljo, saj vsebujejo majhne količine triptofana, esencialne aminokisline, ki skupaj z vitaminom B6 spodbuja nastanek serotonina, hormona sreče.

6. Zajtrk naj vsebuje veliko beljakovin. Možgani najbolje delujejo, ko so ravni glukoze uravnane, to pa lahko storite, če pojeste nekaj, kar vas bo nasitilo za dolgo časa. Beljakovinski zajtrk pomaga tudi otrokom, da se v šoli bolje odrežejo. Zato si brez slabe vesti privoščite jajčno omleto z nadevom.

Za 2 omleti potrebujete:

 • 6 jajc
 • 2 žlici masla
 • 1 ½ skodelice kuhane kvinoje
 • 1 skodelica svežih narezanih špinačnih listov
 • olive
 • 1 sesekljano rdečo papriko
 • ½ skodelice posušenih paradižnikov
 • 1 strok sesekljanega česna
 • ščep origana (za okus)
 • nekaj kock feta sira
 • sol in poper

Za po vrhu: češnjevi paradižniki, avokado ali oreščki

Vse sestavine razen jajc, češnjevega paradižnika, avokada in oreščkov dajte v skledo. Pripravite nekakšno solato, ki jo po okusu začinite s poprom in soljo ter dodate bučno ali oljčno olje. Postavite jo v hladilnik. Pripravite dve omleti, ju premlažite s feta sirov in dodajte nade. Dober tek!

7. Pred spanjem se umaknite od elektronskih naprav. Idealno bi bilo, če bi to storili že eno uro preden ležete k nočnemu počitku. Če ne morete, to naredite vsaj 30 minut prej. Uporaba telefona in drugih naprav, ko že ležite v postelji, pripravljeni na spanje, namreč zmoti počitek. Posledica je zaspanost skozi cel naslednji dan in slabše miselne zmožnosti, kar vam ne bo ravno v pomoč.

8. Na naše telo blagodejno deluje že vonj citrusov: ta nas spravi v neke vrste alarmno stanje – kar nam pomaga popoldne, ko nam počasi zmanjkuje energije, in zjutraj, ko se želimo zbuditi. Kaj pravite na mineralno vodo z limono, slastno klementino ali pa pomarančni sok? Jabolko nas zahvaljujoč kvercetinu ščiti pred staranjem celic. Živila s podobnim učinkom so paradižniki, špinača, paprika in zelje.

9. Spustite v prostor naravno svetlobo. Namesto luči, zjutraj “prižgite” sončne žarke. Predvsem na mestu, kjer preživite največ časa, skušajte imeti dostop do naravne svetlobe. Pomembno je, da ji telo izpostavite že zgodaj zjutraj, saj boste tako pomagali uravnati biološko uro. Zato bodo možgani in telo vedeli, kdaj je čas za počitek in kdaj morajo biti v polni pripravljenosti. Trik pomaga tudi tistim, ki trpijo za sezonskimi depresijami ali kadar se zbudite slabe volje. Če imate možnost, v hišo spustite tudi nekaj svežega zraka.

10. Pojdite na sprehod in pospešite srčni utrip. Če vas začne v službi ali med študijem zmanjkovati in imate občutek, da boste zaspali kar za mizo, vstanite in si privoščite vsaj 15 minuten sprehod. Če to ni možno, vsaj odprite okno in 10-krat globoko vdihnite.

Preverite tudi: