7 razlogov, zakaj ne pridobivate (več) na mišični masi

7 razlogov, zakaj ne pridobivate (več) na mišični masi (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2020

V prvih nekaj mesecih ste lepo napredovali, pridobivali na moči in na mišični masi. Potem se je nenadoma ustavilo. Čeprav še naprej pridno trenirate, se ne zgodi nič.

To se zgodi vsakomur, a brez skrbi.

Jeff Cavaliere, certificiran trener, razloži sedem možnih razlogov, zakaj ni napredka – zakaj ne pridobivate (več) na moči in na mišični masi ter kaj v taki situaciji narediti.

Prvi razlog po mnenju Cavalierja ...

Prenehali ste si prizadevati. Čeprav ste v veliko boljši formi, bi morali še naprej postopno povečevati obremenitev.

Ko ste začeli, ste na drog zagotovo dodali vsaj 10 kilogramov vsak teden. Zdaj morda ne morete dodati toliko, a ne bi smeli popolnoma prenehati. Ne podcenjujte kilogramskih uteži, pravi Cavalier.

Drugi razlog ...

Osredotočeni ste zgolj na moč. Priti morate do hipertrofije, delati morate na intenzivnosti … Vaš trening naj vključuje vse, naj ga ne sestavljajo le naključne vaje, ki ste jih vključili brez pravega razloga.  

Tretji razlog je lahko …

Vaša dieta. Sčasoma jo morate prilagoditi.

Čeprav je vaša prehrana popolnoma urejena, boste morda morali spremeniti količino beljakovin in povečati energijsko vrednost obrokov na sploh, da bodo vaše mišice lahko še naprej rastle.

Pri prehrani je prilagajanje konstantno.

Četrti razlog je lahko povezan …

S kvaliteto in dolžino vašega spanca. Vemo, kako pomemben je počitek in kako na naše telo vpliva pomanjkanje spanca.

Spanje je neposredno povezano tudi s pridobivanjem mišične mase, pravi Cavaliere. Če ne boste spali dovolj, se vaše telo ne bo spočilo, regeneriralo in ne bo gradilo mišic.

Peti razlog …

Se navezuje na to, kako pravzaprav gledate na vadbo in kakšna so vaša pričakovanja.

Še enkrat razmislite o svojih pričakovanjih, pravi Cavaliere. Napredek se bo upočasnil in to je normalno. Če pričakujete, da boste po letu dni mišično maso pridobivali enako hitro kot v prvih nekaj mesecih, imate napačno predstavo in to morate spremeniti.

Šesti razlog ...

Morda v resnici ne trenirate dovolj. Vsakič znova se morate še bolj potruditi in višati stopnjo napora – kot da je to vaš zadnji krog – in prisiliti telo, da raste.

Sedmi razlog ...

Ne zavedate se povezanosti uma in telesa in pravega pomena te povezanosti.

Ste osredotočeni na vaje, ki jih izvajate, kaj takrat pravzaprav počnete? Ste poskušate osredotočiti na kakovost vsake kontrakcije mišice? Zaradi tega boste morda naredili manj ponovitev z nižjo težo, a to je v redu, pravi Cavaliere.

Preberite še: Kako okrepiti (in pridobiti) mišice, če ste naravno vitki

Ali pa preverite: To je mišica psoas (in zaradi nje vas zelo verjetno ščipa v križu)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri