14 motivacijskih nasvetov športnih strokovnjakov

14 motivacijskih nasvetov športnih strokovnjakov (foto: Profimedia) Profimedia
18. 7. 2017

Poznate tisto osebo, ki ji ni nikoli težko zaviti v telovadnico in so ji vedno pristajale tiste oprijete kavbojke? Ne zavidajte ji. Vsi smo samo ljudje in tudi strokovnjaki se včasih borijo z enakimi težavami kot mi.

Športni strokovnjaki in navdušenci so dali nekaj nasvetov, ki jih motivirajo na poti do uspeha. Morda kakšen pride prav tudi vam.

 • Delajte majhne korake. »Ob nekaterih jutrih se ne morem navdušiti za vadbo, zato si obljubim, da tudi če mi ne uspe, ne bom jezen sam nase. Oblečem športna oblačila in vzamem opremo, usedem se v avto in … Če na poti do telovadnice miselno še vedno nisem pripravljen za trening, se vrnem domov. Ampak to se zgodi zelo redko.« (Chris McCormack, zmagovalec tekmovanja IRONMAN)

 • Nikoli ne nehajte eksperimentirati. »Da bi našli aktivnost, ki jo boste oboževali, preizkusite vse, kar vam pride na pot. Ne morete že po enem dnevu odnehati, ker naj vam nekaj ne bi ustrezalo. Presenečeni boste, v čem uživate.« (Kimberly Fowler, ustanoviteljica fitnes centrov Yas)

 • Pojdite na svoj srečni kraj. »Če se želim ob vadbi zabavati, vem, da se moram odpraviti ven. Svež zrak in sonce mi pomagata, da ostanem navdihnjena, osredotočena in predana.« (Maya Gabeira, rekorderka v surfanju na velikih valovih)

 • Naj bo osebno. »Če želite ostati motivirani, natanko vedite, zakaj telovadite in naj bodo ti razlogi vredni truda.« (Michelle Sergar, motivacijska raziskovalka z Univerze v Michiganu)

 • Napolnite baterije. »Na vadbo gledam kot na mojo energijo. Pomaga mi, da se zjutraj lahko zgodaj zbudim, se dobro odrežem čez dan in uravnovesim službo ter življenje. Če  želim početi stvari, ki jih imam rada, moram telovaditi.« (Mary Ann Browning, direktorica fitnesov Browning v New Yorku)

 • Vnesite v življenje ravnovesje. »Telovadim, ker me to ohranja pri zdravi pameti v hitrem tempu, ko tekam med nogometnim in košarkarskim igriščem«. (Erin Andrews, poročevalka in dopisnica)

 • Zabeležite si, kaj deluje. »Vodim dnevnik vadbe, in ko poskusim nekaj, kar mi daje zadovoljujoč občutek, zraven narišem smeška. Tako vem, katere vaje se splača ponoviti.« (Jackie Warner, osebna trenerka znanih osebnosti)

 • O svojih načrtih obvestite bližnje osebe. » Kadar vem, da bom morala zaradi treninga vstati zelo zgodaj, to »čivknem« na družbenem omrežju.« (Meaghan B. Murphy, direktorica fitnesov SELF)

 • Vedno razmislite, kaj sledi. »Rada si postavljam nove izzive. Prijavim se na triatlon ali naredim tečaj za učenje skupinske vadbe. Do sedaj sem pretekla že 12 polmaratonov in se udeležila veliko drugih tekmovanj, poleg tega sem kvalificirana za vodenje treh različnih vadb.« (Nicole Brewer, tekmovalka oddaje Največja izguba (The Biggest Loser), ki je izgubila več kot 45 kilogramov)

ogenj

 • Bodite v prvi vrsti. »Pri uri kolesarjenja vedno sedim v prvi vrsti, saj imam občutek, da me ostali udeleženci opazujejo. Zato vedno dam vse od sebe.« (Vanessa Hudgens, igralka)

 • Zgledujte se po bližnjih osebah. »Z mamo se pogosto dogovorim za vadbo. Pri svojih 75 letih je inštruktorica zumbe in usposobljena vaditeljica. Ona me žene naprej in mi postavlja izzive. Upam, da bom čez 30 let tudi sama imela toliko energije.« (Ramona Braganza, trenerka znanih osebnosti)

 • Izberite si mentalnega mentorja. »Med tekmo vsak kilometer posvetim osebi, ki me navdihuje. Ker vem, da tečem zanjo ali zanj, mi to pomaga premagati utrujenost in me spodbudi, da nadaljujem.« (Chrissie Wellington, trikratni zmagovalec tekmovanja IRONMAN)

 • Predstavljajte si uspeh. »Vedno kadar telovadim, si v glavi ponavljam mantro: Uspeh je odvisen od mene. Kdo zmore? Jaz!« (Natasha Hastings, dobitnica olimpijske medalje)

 • Naj vas premakne ljubezen. »Pred tekaško stezo imam obešene ročno izdelane napise, ki pravijo: Dajmo mami! in Teci hitro mami! Naredili so mi jih otroci, da bi mi pomagali, ko se pripravljam na maraton. Ko vidim napise, me to spodbudi, da dam vse od sebe.« (Larysa DiDio, osebna trenerka)

Preberite tudi: