20 uporabnih nasvetov za trening, ki jih ne smete pozabiti

20 uporabnih nasvetov za trening, ki jih ne smete pozabiti (foto: Profimedia) Profimedia
16. 12. 2017

Da bo trening še bolj učinkovit, je tu seznam stvari, ki jih ne smete pozabiti.

1. Vedno naredite vaje za raztezanje tudi po vadbi, da se izognete bolečim mišicam in preprečite poškodbe.

2. Kadar vam zmanjkuje časa, ne pozabite na visoko intenzivno vadbo (HIIT), s katero boste v kratkem času porabili veliko kalorij. Vedno imejte na zalogi pripravljene kratke HIIT treninge.

3. Naj vas na športnih aktivnostih spremlja glasba. Ta vas zamoti in posledično omogoči, da vadbo izvajate dlje časa. Prav tako vam daje ritem, če ga potrebujete (pri teku, vajah v fitnesu …).

4. Ko trenirate z utežmi, vedno poskrbite, da izberete težo, ki jo lahko nadzorujete. Vendar to ne pomeni, da treninga ne smete popestriti s težjimi utežmi in preveriti, če zmorete več.

5. Napredek boste čutili takrat, ko bo najtežje in boste morali stisniti zobe. Vseeno ne tvegajte poškodb in prenehajte z vadbo, če začutite bolečino. Ohranite zdravo ravnovesje.

6. Ko načrtujete treninge, načrtujte tudi prehrano. Eno in drugo gre z roko v roki in bo pripomoglo k rezultatu, ki si ga želite.

7. Po nekaj opravljenih vadbah povečajte težavnost, a ne pretiravajte. Začnite počasi in vztrajno.

8. Vedno si vzemite čas za ogrevanje, tudi ko morate s  treningom pohiteti. Ni vredno tvegati poškodb, ki vas bodo v postelji zadržale več tednov.

9. Če se posvečate vajam za moč in rast mišic, ne pozabite vključiti pravilne prehrane. Brez tega ne boste dosegli pravih rezultatov.

10. Ko preizkušate nove aktivnosti, za katere potrebujete pripomočke, si jih za začetek izposodite. Če vam bo šport všeč, si boste kupili svoje.

11. Bodite pozorni na bakterije, ki se še posebej rade zadržujejo v javnih telovadnicah in na tuji opremi. Redno uporabljajte razkužilo in poskrbite za čistočo.

12. Za izgubo maščobe okrog trebuha in pospeševanje metabolizma vključite intervalno vadbo. Izberite dele, ko se boste potili po svojih najboljših močeh in tiste, ko boste upočasnili tempo.

13. Športno opremo vedno izberite glede na praktičnost in ustreznost. Ne kupujte tekaških čevljev, ker so vam všeč, ampak ker se prilegajo vašim stopalom in tipu vadbe.

14. Klišejsko, ampak resnično: motivacijski zapisi zelo pomagajo v dneh, ko se ne počutite dobro in potrebujete malce spodbude. Nalepite jih na vidna mesta, kjer vas bodo opozarjali, da se je vredno truditi.

15. Izkoristite tedne, namenjene preizkušanju. Mnogi fitnesi ob vpisu ponudijo brezplačne vadbe, kjer se lahko prepričate, da ste izbrali pravo aktivnost. v nasprotnem primeru pa boste vseeno naredili nekaj dobrega zase.

16. Bolj kot število ponovitev, šteje pravilna izvedba. Uporabite ogledalo ali kamero, da se prepričate, ali vajo izvajate pravilno.

17. Pred in po treningu spijte dovolj vode. Pri daljših vadbah je priporočljivo, da pijete tudi vmes.

18. Dnevi za počitek so enako pomembni kot dnevi za trening. Dopustite telesu, da si odpočije in se pripravi na nove napore.

19. Redno menjavajte zaporedje vaj in vpeljite nove. Ne dopustite, da se telo »navadi« na določen tip treninga.

20. Uživajte. Naj šport ne bo obveza, ampak nekaj kar radi počnete. Za vsakega se najde aktivnost, ki mu je pisana na kožo.

Preberite tudi: