3 stvari, ki jih morate narediti pred zimsko vadbo na prostem

3 stvari, ki jih morate narediti pred zimsko vadbo na prostem (foto: profimedia) profimedia
19. 12. 2018

Vadba na prostem naj bi bila pozimi celo lažja, kot poleti. Drži?

Zrete skozi okno in premišljujete, ali bi kljub nizkim temperaturam trening opravili zunaj ali pa si privoščili lahkoten tek, ker sovražite napravo za tek v telovadnici. Pa vas vadba v rokavicah in kapi vseeno ne privlači.

Se najdete v opisu? Nič hudega, niste edini, ki ga iz narave spodi mraz. Vendar pa je vadba v mrazu lahko lažja kot tista, ki jo opravite na vroč poletni dan. Zakaj? Trening pri nižjih temperaturah telesu predstavlja manjšo obremenitev kot pri višjih temperaturah. Poleti mora telo nenehno skrbeti za ohlajanje, s čimer se izognete temu, da bi se pregreli. Za proces so potrebne velike zaloge krvi, ki v mrzlem ozračju, ko se manj potite, ostanejo za oskrbovanje mišic in srca. Posledica tega je, da tečete oziroma telovadite veliko bolj učinkovito ali hitreje, kot bi v vročini.

Kaj torej storiti, da bi se motivirali za vadbo zunaj?

Upoštevajte, da v mrzlem ozračju potrebujete več časa za ogrevanje telesa, dvig srčnega utripa in temperature, preden začnete s treningom. Ogrevanja nikakor ne izpustite, ampak se mu posvetite že doma, morda ga celo za nekaj minut podaljšajte. Brez ogrevalnih vaj tvegate poškodbe, ki si jih ne želite. Pred odhodom doma naredite nekaj vaj, za katere ne potrebujete pripomočkov:

  • 10 vojaških sklec (lažja verzija brez sklece)

  • gorski plezalec (položaj za visok plank, kolena izmenično čim hitreje potiskajte na prsa)

  • 30 poskokov s kolebnico

  • 10 visokih poskokov (kolena dvignite čim višje)

Set vaj lahko naredite dvakrat ali trikrat, dokler ne boste prepričani, da ste pripravljeni na vaje, ki ste si jih pripravili sami. Ker boste dvignili temperaturo, se boste oblekli tudi bolj primerno, torej izpustili kakšno plast, ki bi jo kmalu po odhodu od doma slekli.

Tako kot dodatne plasti, doma pustite tudi pametno uro in druge naprave, ki merijo vaš napredek. Če niste vajeni vadbe v mrazu, bodo vaši športni rezultati vsaj na začetku drugačni od tistih v telovadnici. Dovolite telesu, da se privadi treninga na prostem, brez naprav pa boste tudi bolj sproščeni in manj obremenjeni. Poleg tega je trening v izjemno nizkih temperaturah podoben tistemu v vročem vremenu, zato ni primerljiv s športnim nastopom pri sobni temperaturi.

Nazadnje vam preostane še, da preverite, ali ste dobro (in ne pretoplo) oblečeni. Potrebujete osnovni tanek sloj, ki bo prekril trup in noge. Naj bo iz športnih materialov, torej takšnih, ki dihajo. Običajna izbira so pajkice in dolga tanka majica. Nato čez oblecite malce debelejši sloj in za konec še jopo ali pulover, če je to potrebno. Važno je, da pokrijete večino telesa, torej tudi roke in glavo (kapa ne bo odveč), saj toploto izgubljate tudi tam. Ker se hitro stemni, za vsak slučaj s seboj vzemite luč in poskrbite, da boste vidni (s kresničko ali odsevniki na oblačilih).

Če skoraj zagotovo veste, da bodo nogavice mokre, obujte volnene, ki bodo ohranile toploto kljub vlažnosti.

Preverite tudi: