4 nenavadni načini za učinkovitejši trening in hitrejše okrevanje

4 nenavadni načini za učinkovitejši trening in hitrejše okrevanje (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 11. 2017

Znanost vedno išče nove in boljše rešitve tako za profesionalne kot tudi za rekreativne športnike. Kaj pravite na naslednje štiri?

Kadar se znanost vmeša v šport, običajno govorimo o takšnih ali drugačnih pospeševalnikih metabolizma, gradnikih mišične mase, aminokislinah in proteinih, vse tja do prepovedanih koktajlov steroidov, ki jih urinski testi ne zaznajo.

Znanost vedno išče nove in boljše rešitve tako za profesionalne kot tudi za rekreativne športnike, a tiste res uporabne in učinkovite rešitve so običajno tudi drage. Toda učinkoviti pripomočki niso na voljo le tistim z debelo denarnico. Nekaj popolnoma vsakdanjih, vendar le nekaterim znanih pripomočkov za treniranje je namreč na voljo vsem, številni celo brezplačno.

Znanost je potrdila, da naslednje nenavadne dejavnosti lahko izboljšajo vaš trening.

Stisk protistresne žogice v levi dlani olajša športne dejavnosti

Profesionalni športniki so na pomembnih tekmah pod velikim pritiskom. Da ta stres kar čim bolj omilijo, med drugim uporabljajo tudi preverjeno tehniko stiskanja protistresne žogice v levi roki. Ja, mora biti prav leva roka.

Učinkovitost te metode je pokazala raziskava profesionalnih športnikov v treh različnih športih – nogometu, judu in badmintonu. Ko so bili v stresnih situacijah, so z roko stisnili mehko žogico, nekateri z levo, drugi z desno. Rezultati so bili enaki pri športnikih v vseh treh skupinah. Tisti, ki so stisnili žogico z levo roko, so potem na tekmi nastopali enako ali celo bolje kot na treningih v nasprotju s tistimi, ki so žogico stisnili z desno roko. Ti so – čeprav se tole morda sliši kar nekoliko bizarno – igrali slabše in delali več napak.

Teorija za to raziskavo pravi, da je razlog v sprožanju različnih možganskih delov. Ko žogico stisnemo z levo roko, aktiviramo desno možgansko poloblo, ki je sicer povezana z delovanjem ponotranjenih vedenjskih gibov. Povedano drugače, z vključitvijo tega dela možganov so si športniki dovolili, da k aktivnosti pristopijo bolj avtomatizirano, bolj naravno, brez pretiranega razmišljanja, kar pa je pri motoričnem delovanju po številnih urah treninga bolje, kot če se športnik miselno obremenjuje za vsak svoj gib.

Nealkoholno pšenično pivo pomaga pri okrevanju po maratonu

Maraton za številne rekreativne športnike pomeni izjemen stres za telo. Ta se odraža tudi v oslabljenem imunskem sistemu po teku, zato tekači po maratonu radi zbolijo za vnetji zgornjih dihal. A kot kažejo nekatere študije, se lahko temu ognete ne le preprosto, ampak tudi na zelo prijeten način – z brezalkoholnim pšeničnim pivom.

Ko so za študijo, imenovano Be-MaGIC (kratica, v kateri se skrivajo angleške besede za pivo, maraton, genetiko, vnetje in kardiovaskularni sistem), primerjali tekače, med katerimi so nekateri po napornem maratonu pili nealkoholno pšenično pivo, drugi pa le placebo, so med pivci pravega piva odkrili znake zmanjšanega vnetja, manj infekcij zgornjih dihal in prehladov ter v celoti čvrstejši imunski sistem. Pšenično pivo namreč vsebuje prav posebno kombinacijo polifenola, vitaminov in mineralov, kjer prav polifenol odigra pomembno vlogo antioksidanta, elementa, ki preprečuje vnetja.

Treningi so boljši pri mo čnejši svetlobi

Leta 2012 je skupina znanstvenikov želela natančneje odkriti, kako stanje budnosti v povezavi z notranjo uro (tisto, ki pri vsakem od nas določa, kdaj v dnevu smo bolj in kdaj manj leni, je pa sicer vezana na dan in noč, kot se ta odražata v zunanji svetlobi, ne pa toliko glede na uro v dnevu) vpliva na izvajanje fizičnih aktivnosti in odzivnost med treningom.

Da bi potrdili želene hipoteze, so zato zbrali nekaj testnih prostovoljcev in jih med treningom za 160 minut izpostavili različnim nivojem svetlobe. Trening je bil zasnovan tako, da so morali prostovoljci zadnjih 40 minut kolesariti z vso močjo, medtem ko so jim znanstveniki merili utrip, porabo kisika in raven mlečnih kislin v krvi. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so bili med treningom izpostavljeni močnejši svetlobi, trening izvajali lažje in imeli na koncu boljše telesne rezultate.

Verjetno vas ne preseneča dejstvo, da ima svetloba na delovanje našega telesa ogromen vpliv. Pomislite samo, kako različno energični smo poleti ali pozimi. Poleg tega svetloba vpliva na časovni ritem telesa. Če smo izpostavljeni šibki svetlobi, bo telo začelo to razumevati, kot da je čas za spanje. Morda se bomo z različimi načini za nekaj minut predramili, a če telo ni izpostavljeno močni svetlobi, bo še naprej prepričano, da se morate čim prej pobrati v posteljo.

Najbolj učinkoviti naj bi bili treningi, ki se izvajajo v jutranjem času, po sončnem vzhodu, ko je svetloba najmočnejša. Jutranji treningi naj bi blagodejno vplivali na telo ves dan in pripomogli k daljšemu, trdnejšemu in boljšemu spancu.

Če pa vseeno želite trenirati v drugih delih dneva, to storite pri primerni svetlobi. Izpostavljenost med 500 do 3000 luksom (za primer, na oblačen dan smo izpostavljeni okoli 2000 luksom, na poletni sončen dan z močnim soncem in jasnim nebom pa kar 111.000 luksom) lahko ponastavi našo notranjo uro in zbudi telo. Če torej telovadite popoldne ali zvečer, poiščite dobro osvetljeno telovadnico.

In četrti način?

Kliknite na Uživanje čokolade ima v telesu podoben učinek kot aerobne vaje in preverite zakaj in kako. 

Nam je ta še posebej všeč. Pa vam? :)

Za revijo Aktivni napisal Darjo Hrib

Preberite še: 6 znakov, da ste v razmerju z osebo, s katero bi se morali poročiti