5 najpogostejših napak pri hujšanju, ki zavirajo napredek

5 najpogostejših napak pri hujšanju, ki zavirajo napredek (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 6. 2015

Verjamem, da ste vsaj enkrat pomislili, kje bi lahko bil razlog oziroma vzrok, da se vam zdi, da se ti nikamor ne premakne.

Čeprav se trudite in trudite. Prebrali ste kar nekaj prispevkov, preleteli objave na forumih, morda tudi že poslali kakšno vprašanje kateremu od nas, osebnih trenerjev, pa vendarle so vaši kilogrami točno tam, kjer ste začeli. Kako je to mogoče?

Predstavila vam bom 5 najbolj tipičnih napak oziroma vzrokov, zakaj lahko mislite ali pa imate občutek, da se nikamor ne premika.

1. Občutek je samo občutek!

In ta občutek vas vara v večini primerov, saj nima nobene zveze z realnostjo. Saj veste – lahko se počutite najbolj seksi z 20 'kil viška' ali pa neprivlačna žaba s sicer idealnimi merami.

2. Ne vodite dnevnika prehrane

In če nimate pojma, kaj in koliko ste pojedli v zadnjih nekaj dneh, nimate osnove za popravo ustreznega jedilnika. Ne čivkajo že vrabčki brez veze, da je ključ v prehrani. In definitivno ni vedno rešitev v (pre)malo hrane. Velikokrat je to celo glavni razlog, da se nikamor ne premika. Tega pa ne morete vedeti, če ne zapisujete.

3. Ne spremljate meritev

Vaš pripomoček za spremljanje napredka je samo tehtnica. Sicer se vidite v ogledalu, a kaj, ko je ta slika večinoma popolnoma popačena zaradi trenutnih občutkov.

Čeprav se ne merite, pa na tehtnici najverjetneje stojite vsak dan ali pa celo večkrat na dan, kar vse skupaj samo še poslabša. Obvezno bi morali spremljati tudi telesne obsege (največ enkrat na teden), da bi lahko veliko bolj jasno videli, ali se premikate v pravo smer ali ne.

4. Prepričani ste, da bi moralo iti hitreje

To prepričanje pa je zraslo iz reklam, ki jih vidite skoraj na vsakem koraku in vam obljubljajo čudeže čez noč.

Tudi primerjanje z ljudmi okoli vas vam niti malo ne koristi. Kaj hitro lahko dobite občutek, da vsi okoli vas hujšajo in dosegajo želene rezultate, le vam se nikamor ne premika. Kar pa seveda ni res. In če redno izvajate meritve, to tudi veste!

5. Iz tedna v teden spreminjate načrt

Ena izmed najpogostejših napak, ki jih lahko naredite. Če želite, da se bo telo odzvalo v zastavljeni smeri, morate vztrajati pri trenutnem načinu prehrane in programu treninga vsaj tri tedne. Šele potem pogledate, kakšen rezultat ste dosegli, in šele nato lahko objektivno ugotavljate, ali deluje ali ne. In seveda uvedete potrebne spremembe.

Vrabčki čivkajo, jaz se ponavljam, vendar vidim, da je nujno potrebno. Zato še enkrat; pišite, zapisujte, vodite dnevnik napredka, prehrane in treninga ter vztrajajte in slej ko prej vas bo izbrana pot pripeljala na cilj. Uspelo vam bo. Zagotovo!

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA